watermarkphp

După ce iniţiativa fostului director al Liceului „Tudor Vianu” din municipiul nostru, prof. George Vernescu, de a introduce, opţional, studierea limbii chineze la elevii din şcoala condusă de el, s-a dovedit a fi o idee excelentă, şi după ce o perioadă s-a luat „pauză” în studiul acestei limbi străine mai puţin obişnuite ca materie şcolară, marţi, 16 martie, municipiul nostru a fost vizitat de către ambasadorul Republicii Populare China la Bucureşti, Liu Zengwen. Motivul principal al vizitei, afirma primarul municipiului, Lucian Iliescu, l-a constituit posibilitatea reînfiinţării de ore pentru studierea limbii şi culturii chineze, similare celor de la Liceul „Tudor Vianu”, şi la alte instituţii de învăţământ din Giurgiu.

Ambasadorul Chinei şi soţia acestuia au fost întâmpinaţi la Giurgiu de primarul municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, şi profesori de limba română şi chineză din municipiu. În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte privind vechile relaţii de colaborare româno-chineze, despre posibilitatea reluării acestora, dar şi despre continuarea unui proiect început la Giurgiu în urmă cu câţiva ani referitor la predarea limbii chineze în unele şcoli şi licee din municipiu.

‘E foarte important faptul că aceşti copii din Giurgiu pot cunoaşte civilizaţia şi cultura chineză şi pot deveni mesagerul relaţiilor de colaborare între cele două ţări’, a declarat cu această ocazie ambasadorul Liu Zengwen.

Totodată, şi directorul Zonei Libere Giurgiu, Constantin Toma, prezent la întâlnire a spus că se poate găsi o cale de colaborare cu China şi în domeniul zonelor libere.

Ambasadorul Chinei s-a întâlnit şi cu prefectul judeţului Giurgiu, Noruţ Stănişteanu, după care s-a deplasat la Şcoala nr. 4 şi la Liceul ‘Tudor Vianu’ din municipiu unde a asistat la programe artistice susţinute de elevi în limba chineză ca urmare a îndrumării unei profesoare din municipiu pasionată de cunoaşterea şi predarea limbii chineze, Anca Bulboacă.

La final, ambasadorul Chinei a participat la vernisajul unei expoziţii de pictură şi grafică a elevilor Centrului Judeţean de Conservare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Giurgiu. „Acţiunea profesorului Vernescu a fost făcută pe cont propriu, fără a exista o recunoaştere din partea Ministerului Educaţiei, şi fără a avea o programă clară de studiu. Consider o necesitate studiul limbii chineze, pentru că această ţară este o forţă a lumii, şi vom avea nevoie de personal pregătit pentru relaţii externe, şi, de ce nu, chiar de posibili ambasadori în această ţară”, spunea Lucian Iliescu. De asemenea, primarul municipiului mai spunea că nu este sigur că va reuşi, de la nivelul său de primar, să mobilizeze şi să convingă conducerea guvernului, implicit a Ministerului Educaţiei, să accepte ca, pe lângă studiul limbilor străine clasice, să fie introdus, cu titlu opţional, în cât mai multe unităţi de învăţământ, şi studiul limbii chineze.

O nemulţumire a primarului municipiului a fost, conform celor spuse de el, faptul că, deşi era prezent la întâlnirea cu ambasadorul chinez un reprezentant al Prefecturii Giurgiu – subprefectul Robert Cristoi – prefectul Noruţ Stănişteanu ar fi insistat ca întreaga delegaţie chineză să traverseze şi să îl viziteze şi pe acesta. „Nu mi se pare normală o asemenea atitudine, ce a vrut să arate cu asta? Dar ambasadorul a dat dovadă de diplomaţie, şi a mers şi la Stănişteanu, cu toate că nu îşi avea rostul o asemenea acţiune, neprinsă în programul vizitei…”, mai spunea primarul Lucian Iliescu.

În cadrul vizitei sale la Giurgiu, ambasadorul Chinei, Liu Zengwen, a adus o serie de manuale pentru învăţarea limbii chineze, care până acum au lipsit, precum şi o serie de materiale documentare legate de cultura şi istoria Chinei.

Oana CĂLIN