INCENDIU - CLUB COLECTIV - BUCURESTITragedia petrecută în clubul din Capitală , vineri, într-o seară în care au abundat  coincidențele  cu iz mistic,  demonstrează ( așa cum s-a întâmplat în cazul tuturor  incidentelor grave întâmplate în ultimii ani , pretutindeni în țară) ignoranța cronică a autorităților . Cazul de față vorbește lesne,  prin sacrificiul inutil al celor 26 de tineri decedați, despre nepăsarea reprezentanților instituțiilor statului,  atrăgând atenția totodată asupra modului în care se emit astăzi autorizațiile, fără controale sau evaluări serioase, prealabile.

Autorizații  emise unor construcții  în locuri nepermise, avize de  funcționare a unor cluburi cu mari deficiențe de funcționare,   în baza relațiilor  de tot felul . Verificarea documentației,  a stării lucrărilor,  și a multor alte criterii pe care legea le impune sau nu, cele mai multe ori devine ori o chestiune opțională, ori de șpagă ori de șantaj politic pentru organele de control. Siguranța și respectarea legii nu mai contează câtă vreme  gestionarii acelor locații , în multe cazuri cotizează la anumiți  factori de decizie.  În România instituțiile, oamenii politici, STATUL se sesizează doar atunci când oamenii plătesc cu viața! Numai atunci ei mimează că se  trezesc  din somnul profund al ignoranței, privind neputincioși, aruncând cu pisica în curtea altora și luându-l pe NU în brațe.

După care cu toții vărsăm lacrimi, aprindem lumănări, politicienii par a deveni , subit , mai  umani, autoritățile mai vigilente și…cam atât! Iar de  poimâine se ia de la capăt…O altă tragedie, din nou întrebări, din nou oameni care plătesc cu viața…dar niciodată nu se găsesc vinovați. Niciodată, la noi,  nimeni, dar nimeni  nu este  de vină! Toată mulțimea asta de funcționari, de birocrați, de slujbași la stat,  când este somată să dea socoteală , dă vina pe legi. Poate că într-adevăr ar fi nevoie de o Lege…O Lege capitală, împotriva nesimțirii!

Poate atunci  ignoranții ăștia, care până ieri se credeau Dumnezeii autorizațiilor și ai controalelor făcute din birou, vor  începe să se teamă , măcar  pentru eventualitatea pierderii locului de muncă…Nicidecum  din cauza mustrărilor de conștiință!

Tot acest spectacol  grotesc din ultimele ore,  al reprezentanților unor instituții devine tot mai  grețos, mai ales observând că     isteria  care  i-a cuprins nu are nicio legătură  cu soarta celor arși de pe paturile din spitale, nici cu suferința familiilor care și-au pierdut  vineri pe cei dragi  și  nici cu viitoarea siguranță a cetățenilor, ci doar cu frica de a nu plăti cu funcția ineficiența, indolența  pe care le-au  manifestat  atunci când au tot semnat  autorizații… Pot sta liniștiți însă, căci cu siguranță nici de data aceasta nu se vor găsi adevărații vinovați.

Dumnezeu să-i odihnească pe copiii care au plătit cu viața nesimțirea acestor criminali căci numai Dumnezeu le mai poate veni de hac în România noastră europeană…

(Florian TINCU)