141020103801

Ziua de 13 se pare că a fost cu ghinion pentru conducerea Ministerului Finanţelor Publice. Sătui de minciuni, de reduceri şi mai ales indignaţi de faptul că, pentru a doua lună consecutiv, nu le-au fost acordate stimulentele, angajaţii Ministerului au declanşat, puţin după orele prânzului, o grevă spontană. În scurt timp, toate direcţiile de finanţe din ţară, dar şi angajaţii ANAF, au lăsat lucrul şi au ieşit în stradă. La fel s-a întâmplat şi la Giurgiu, unde angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Giurgiu au ieşit, la scurt timp de la declanşarea grevei, în faţa instituţiei, renunţând să mai lucreze. Liderul de sindicat din cadrul Direcţiei, Petre Pană, ne declara: „Am ieşit în stradă, ca urmare a grevei spontane declanşate la Ministerul Finanţelor, oamenii nemaiputând suporta înjosirea cu salariile pe care le au la ora actuală, diminuate cu 25% minus sporurile care se mai acordau. Conflictul va dura până vor fi rezolvate problemele, la ora actuală fiind discuţii la minister între ministru şi reprezentanţii noştri. Nu se rezolvă, stăm în grevă până se rezolvă toate problemele. Vom veni la serviciu, nimeni nu va intra în clădire, vom sta aici, în faţă, şi vom protesta. La această dată, vă pot spune, am colegi care, după mai bine de zece ani în Direcţia de Finanţe, au salarii de 461 de lei, în timp ce eu, ca funcţionar public, cu 25 de ani vechime în Direcţia de Finanţe, abia ajung la 888 de lei. Asta este, ei cu ei, noi cu noi, iar ei cu banii!”, mai spunea liderul de sindicat din Direcţia Finanţelor Publice Giurgiu. La DFP Giurgiu lucrează 370 de persoane, iar cel mai mic salariu este de 369 de lei, un angajat cu şase ani vechime.

După ce au văzut că revendicările nu le sunt rezolvate, sindicaliştii din întreaga ţară (din Finanţe) au decis să continue mişcarea de protest, invitând şi alte sindicate să li se alăture. Numai că puţini sunt cei dispuşi să li se alăture „finanţiştilor”, deoarece situaţia altor bugetari este mult diferită de cea a celor din Finanţe. Mulţi spun că principala revendicare a finanţiştilor, respectiv acordarea stimulentelor, nu are, de fapt, o justificare. Şi aceasta pentru că, în timp, acordarea acestor stimulente s-a transformat din ceea ce trebuia, de fapt, să fie – aşa cum o arată şi numele – o metodă de stimulare a angajaţilor de a-şi face treaba cât mai bine – într-un drept despre care acum cei din Finanţe cred că li se cuvine, automat. Sunt voci care spun că, în Direcţiile de Finanţe, se ajunsese în situaţia în care până şi femeile de serviciu primeau astfel de stimulente (!!!). Cu alte cuvinte, aceşti bani (care nu erau deloc puţini) se acordau tuturor angajaţilor, indiferent de performanţe.

Pe de altă parte, aceeaşi angajaţi de la Finanţe sunt acuzaţi de majoritatea oamenilor de afaceri din mediul privat că, tocmai pentru a face rost de bani pentru stimulente, aplică amenzi peste amenzi, indiferent dacă găsesc sau nu nereguli; ei trebuie să-şi facă „planul” şi au tot interesul să aplice cât mai multe astfel de amenzi, în condiţiile în care un procent deloc nesemnificativ din aceste amenzi intra exact în acest fond special de stimulente. Greva de la Finanţe a stârnit numeroase discuţii contradictorii; giurgiuvenii au şi ei păreri împărţite, însă majoritatea îi acuză pe grevişti. Şi îi acuză pentru că aceştia, prin liderii de sindicat, au arătat clar că nu le pasă decât de propriul lor interes, nefiind deloc interesaţi că, din cauza acestei greve, practic, întreaga activitate fiscală este blocată, lucru ce afectează întreaga societate. În plus, mai mult ca sigur că, după ce acest conflict se va încheia, aceeaşi „finanţişti” care astăzi protestează vor aplica majorări şi penalizări celor care ar fi trebuit să plătească, în aceste zile, dările către stat, dar nu o pot face din cauza grevei… Mai mult, nimeni nu pare interesat de faptul că, din cauza aceleiaşi greve „spontane”, mulţi alţi bugetari au de suferit, în mod direct, pentru că nu îşi pot ridica salariile, care se iau numai prin Trezorerii… S-a întrebat cineva ce vină au aceşti oameni că finanţiştii nu îşi iau stimulentele? Gurile rele mai spun şi că acest aşa-zis „protest spontan” nu prea este deloc spontan… De ce oare a izbucinit, aşa „spontan”, tocmai în zilele în care ceilalţi bugetari trebuia să îşi ia salariile? Întrebări sunt multe, răspunsuri… mai puţine… Rămâne de văzut cum se va încheia această poveste, dar cert este că din acest conflict cei mai „năpăstuiţi” nu sunt bugetarii din Finanţe, ci toţi ceilalţi, care, deşi au acum salarii mult mai mici, nu pot lua nici acele salarii mizere, din cauza colegilor din Finanţe, care încearcă, astfel, să forţeze mâna guvernanţilor, făcând, însă, să sufere mii de oameni care practic nu au nicio vină.

Ultima oră: Sindicaliştii au încetat, între timp, protestul, după ce ministrul de finanţe a fost de acord cu reluarea acordării stimulentelor. Acestea vor reveni, însă, numai celor care le merită cu adevărat.

JGR

2 COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.