– Domnule preşedinte – în debutul ultimului nostru dialog legat de Noile pachete de sănătate, ce vor fi lansate pe piaţă de Ministerul Sănătăţii în această primăvară, v-aş ruga să ne detaliaţi serviciile oferite pentru fiecare specialitate în parte în Policlinică şi în Ambulatoriu.

– În cele mai multe cazuri Pachetul de bază va garanta un număr de 4 consultaţii pe an pentru faza cronică a bolii şi două consultaţii (una iniţială şi cealaltă de control) pentru faza acută. De exemplu, va fi permis următorul număr de consultaţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu: Insuficienţă cardiacă, hipertensiune severă, boli valvulare – 4 consultaţii pe an; lÎn cadrul afecţiunilor cardiovasculare operate – 5 consultaţii în primul an postoperator, apoi două consultaţii pe an şi începând cu al treilea an bolnavii vor beneficia de o consultaţie pe an; *Diabet – maxim 4 consultaţii pe an în faza cronică; lChiste ovariene, menoragii cu sau fără fibron, scurgeri persistente – maxim 4 consultaţii pe an; lBoli gastroenterologice precum diareea cronică, colon iritabil, sindrom dispeptic etc – maxim 4 consultaţii pe an; lAccidente vasculare cerebrale hemoragice şi ischemice – 4 consultaţii în primul  an şi ulterior două consultaţii pe an; lAlergii cronice – 4 consultaţii pe an; lPentru majoritatea afecţiunilor dermatologice – se asigură 4 consultaţii pe an pentru faza cronică; lHepatite virale – bolnavii beneficiază de 2 consultaţii pentru faza acută şi 4 consultaţii pe an pentru boala cronică; lStrabism la copii, detaşări de retină, retinopatii – maxim 4 consultaţii pe an.

– Ce ne puteţi spune domnule Marin Constantin despre bolnavii diagnosticaţi cu cancer?

– Pentru această categorie de pacienţi Pachetul de bază va asigura o consultaţie la fiecare două luni, într-o policlinică (în sistem ambulatoriu). Tot aici, se asigură şi efectuarea tratamentelor şi investigaţiilor necesare în cadrul spitalizării de zi şi toate tratamentele şi intervenţiile chirurgicale necesare şi cele oferite în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

– Domnule preşedinte mai aveţi să faceţi şi alte precizări de specialitate?

– Aş dori să menţionez faptul că în cadrul Pachetului de bază va fi asigurat un număr de 82 de analize şi un număr de proceduri (în special ortopedice) dacă acestea sunt efectuate în Policlinică.

– Puteţi să ne daţi şi câteva exemple concrete?

– Sigur că da. Aici intră: Endoscopia; Colonoscopia; Îndepărtarea corpilor străini de pe cornee; Biopsia de col uterin; Distrucţii de papiloame genitale; Reduceri şi imobilizări de fracturi de claviculă, humerus, ulnare, de radius, de femur, de peroneu, luxaţii de cot, luxaţii de şold, luxaţii de genunchi etc.

– Ce consideraţi domnule preşedinte că ar trebui să mai ştie pacienţii despre noile Pachete de sănătate?

– Pacienţii giurgiuveni şi toţi cetăţenii judeţului ar trebui să ştie şi faptul că în continuare CAS Giurgiu va deconta, conform legii, în cadrul investigaţiilor imagistice srvicii precum sunt cele legate de: RMN, CT, radiografii, angiografii etc – acestea sunt defalcate în funcţie de afecţiunea clinică suspicionată. Serviciile medicale din cadrul celor 18 Programe naţionale de sănătate (amintim printre acestea pe cel de oncologie, de diabet, de transplant, de boli cardiovasculare, de ortopedie etc) vor fi oferite tot în Pachetul de bază. şi la aceste servicii vor avea acces atât pacienţii asiguraţi cât şi cei neasiguraţi.

– Urându-vă multă sănătate sperăm ca Ministrul Sănătăţii şi Guvernul USL să accepte propunerile de îmbunătăţire a conţinutului acestor pachete, nu de alta dar nu am dori să se mai spună că ministrul Eugen Nicolăescu ne condamnă la moarte, cu zile!!!

Heliade CĂLIN