După desfăşurarea alegerilor locale şi aflarea rezultatelor votării, populaţia încrezătoare în aleşii lor aşteaptă cu nerăbdare înfăptuirea promisiunilor făcute cu prilejul alegerilor. Din păcate, perioada de tranziţie de la o administraţie la alta, la români, şi în special la giurgiuveni, se realizează greoi, timp în care în viaţa localităţilor problemele se acutizează sau apar fenomene noi, care dacă nu sunt curmate la timp pot deveni deosebit de grave. UNPR Giurgiu, ca partid ieşit din cursă, urmăreşte cu interes tot ce se întâmplă pe plan internaţional, naţional şi local, având propria sa poziţie. De exemplu, suntem îngrijoraţi de războiul politic interminabil ce se desfăşoară la nivel de ţară. Război ce are ca protagonişti principalele organisme de conducere ale ţării: Preşedinţia, Guvernul şi Parlamentul. În teritoriu se simte tot mai accentuat faptul că treburile nu merg bine la nivel central, lucru care se răsfrânge negativ şi asupra vieţii locuitorilor judeţului, spune Nicu Ştefan, preşedintele Organizaţiei judeţene Giurgiu a UNPR. Însă, la noi, la români totul este ambiguu. Prea des se aud fraze de genul “o să facem”, “o să luăm măsuri”, în timp ce angajamentele asumate cu diferite prilejuri sunt uitate. Nu se rezolvă nici problema salariilor şi nici a pensiilor. Sănătatea şi cultura răsuflă din greu, ca de altfel şi alte domenii. În schimb, subliniază Nicu Ştefan, clasa politică alimentată de mass-media de toate felurile, este interesată mai mult de cine merge la Consiliul Europei, sau care sunt cauzele şi efectele dramei lui Adrian Năstase. De parcă dacă s-ar afla cu lux de amănunte aceste chestiuni, atunci aceste două enigme ar rezolva problemele populaţiei! Vă asigur eu că nu. Populaţia priveşte respectivele lucruri ca pe un bâlci, ca pe o comedie la care poate privi fără să plătească nici un ban. Mai bine am fi atenţi la prognozele ce se fac pe plan internaţional privind criza în care ne aflăm, la atenţionările ce le fac unii specialişti financiari străini privind prelungirea acesteia. Mai importante ni se par măsurile ce trebuie luate pentru contracararea crizei fără a mai afecta nivelul de trai al populaţiei cum au făcut cei din PDL, decât pistele false pe care suntem îndrumaţi să mergem.

De aceea, mai spune liderul progresiştilor giurgiuveni, UNPR apreciază că dialogul social întrerupt de vechii guvernanţi nu a fost refăcut. Partidele mari, aflate la guvernare, nu sunt deocamdată capabile să comunice direct noilor  generaţii teme proaspete de interes economic şi politic. Ne complacem în continuare în derizoriu şi ne bălăcim în mocirla noastră politică, de tip balcanic. UNPR este adeptul unei politici pragmatice în discurs şi propuneri de guvernare, este o formaţiune politică loială şi cinstită, care urmăreşte doar promovarea interesului naţional. Apreciem că astăzi este nevoie mai mult ca oricând de un consens politic pe marile teme de interes naţional. „UNPR nu respinge nicio alianţă cu forţele politice loiale ţării, care susţin progresul şi modernizarea ţării. Din păcate, poziţia noastră de a face ceva în interesul ţării, de a face totul pentru împiedica intrarea ţării în colaps este percepută în mod greşit de unele partide şi chiar de către cetăţeni. Nu este nevoie de o catastrofă pentru a ni se da dreptate. Avem nevoie doar de un gram de luciditate şi de voinţă politică în a judeca corect lucrurile. Acelaşi lucru se manifestă şi pe plan local. Euforia schimbării administraţiei Lucian Iliescu, sărbătorită cu surle şi trâmbiţe a început să scadă odată cu trezirea la realitate, când rezolvarea unor probleme ale cetăţii, au demonstrat că lucrurile nu sunt aşa de simple. În plus, mulţi dintre aleşii locali nu au calităţile şi pregătirea necesară pentru a administra corect şi legal municipiu.

Ezitările noii conduceri şi inexistenţa unui sistem coerent de cuprindere şi rezolvare a unor probleme se simte, oricât te-ai strădui să nu observi. Multe lucrări sunt stagnate, lumea este în aşteptarea unei minuni marca “PP-DD”. Şi în acest timp, precizează Nicu Ştefan, în Piaţa Centrală a municipiului au apărut “balaoacheşii” care cer bani pentru parcarea autovehiculelor, fiind un fel de intermediari între taxatori şi şoferi! Organele de control nu-şi mai fac datoria de frica “păstrării postului”, în timp ce în piaţă se vinde peşte alterat, fructe şi legume perisate sau de altă calitate, amestecate între vrafurile ce domină tarabele! Hala este invadată de mici producători, fiind un talmeş-balmeş mai ceva ca la turci! „Treziţi-vă  domnilor, oamenii v-au ales pentru că aţi făgăduit în campania electorală, că le va fi mai bine şi nu mai rău! Aveţi toate pârghiile  la dispoziţie, apucaţi-vă  de treabă!”, conchide preşedintele progresiştilor giurgiuveni.

Heliade CĂLIN