joi, aprilie 24, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Navigaţia pe Dunăre, o navigaţie ecologică şi de viitor

Navigaţia pe Dunăre, o navigaţie ecologică şi de viitor

0

apdf-1Navigaţia interioară reprezintă o modalitate de transport ecologică si de viitor. Din moment ce transporturile se efectuează dincolo de graniţele naţionale, convenţiile internaţionale asigură operarea fără impedimente a navelor de-a lungul căilor navigabile. Conformarea cu cerinţele tehnice pentru nave şi regulamentele aplicabile transportului de mărfuri periculoase şi managementul deşeurilor generate de nave se vor face conform unor proceduri armonizate şi actualizate.

În scopul ocrotirii mediului şi prevenirii poluării CN APDF SA Giurgiu a implementat proiectul “Sistem de preluare şi prelucrare reziduuri de la nave şi intervenţie în caz de poluare pe sectorul Dunării administrat de CN APDF SA Giurgiu”, în cadrul căruia au fost achiziţionate echipamente de ultimă generaţie pentru gestionarea reziduurilor prevenite de la nave. 

Astfel, porturile aflate în administrarea CN APDF SA Giurgiu care dispun de facilităţi moderne de colectare reziduuri provenite de la nave sunt porturile: Drobeta Turnu Severin, Giurgiu, Călăraşi şi Cernavodă.

Complexul de depoluare Drobeta Turnu Severin este dotat cu o navă tehnică nepropulsată destinată serviciilor de preluare şi tratare a reziduurilor de hidrocarbură (apă de santină). Complexul mai cuprinde o navă colectoare multifuncţională, un ponton de acostare şi o staţie de separare compactă apă-hidrocarburi şi tratare ape menajere. Nava colectoare multifuncţională este proiectată să colecteze apă de santină, apă sanitară, deşeuri menajere direct de la suprafaţa apei sau de la navele aflate în trecere pe Dunăre pentru alte destinaţii, cu sau fără oprirea acestora. De asemenea, nava are funcţionalităţi pentru pulverizarea cu dispersanţi chimici a hidrocarburilor, reţinerea de hidrocarburi deversate prin desfăşurarea barierelor gonflabile, asistenţă pentru stins incendiu/spălare roci şi stânci, depozitarea, transferul/descărcarea deşeurilor colectate. 

Tipuri de deşeuri preluate: deşeuri solide, reziduuri de hidrocarburi (apă de santină, apă uzată menajeră, ulei uzat)

Complexul de depoluare din Portul Giurgiu are în dotare o Navă autopropulsată “ECOSTAR 1” şi o Navă de depoluare nepropulsată “ND 2282”, acestea fiind folosite pentru colectarea de la nave a reziduurilor de hidorcarburi, a gunoiului menajer şi intervenţie rapidă în cazul poluărilor accidentale cu produse petroliere.

apdf-2Nava autopropulsată “ECOSTAR 1” este proiectată pentru a colecta produse uleioase răspândite accidental pe suprafaţa Dunării, reziduuri de hidorcarburi şi gunoi menajer. Nava execută lucrări de recuperare a petrolului şi produselor derivate ale acestuia de pe suprafaţa fluviului, canalelor şi bazinelor. Aceasta poate să se folosească de posibilităţile sale multifuncţionale pentru desfăşurarea barajului de protecţie, pulverizarea de substanţe absorbante neutralizante pe suprafaţa poluată, stingerea incendiilor, oxigenarea apei, patrulare-supraveghere.

Nava este dotată cu un echipament de recuperare a produselor petroliere, acţionat hidraulic, format din trape mobile din ambele borduri ale corpului, captoare de produse petroliere cu o capacitate de 100 mc/oră, împreună cu o pompă de transfer a petrolului la punctele de predare, două containere pentru reziduurile solide de 1 mc tip container pe punte şi o macara tip MicroFassi M 15 A. Toate echipamentele de recuperare a produselor petroliere sunt acţionate hidraulic (de la staţia hidraulică).

Tipuri de deşeuri preluate: deşeuri solide, reziduuri de hidrocarburi (apă de santină, apă uzată menajeră, ulei uzat).

apdf-3Nava tehnică de depoluare nepropulsată “ND 2282” este destinată serviciilor de depoluare a Dunării, acvatoriilor portuare şi pentru preluarea şi tratarea reziduurilor de la nave (ape uzate cu hidrocarburi provenind din instalaţiile de santină ale navelor şi ape uzate menajere provenite de la instalaţiile de scurgeri generale).

Nava are două instalaţii principale o instalaţie de preluare şi separare a amestecului de apă cu hidrocarburi (ape de santină provenite de la navele aflate în tranzit sau apă provenită în urma poluărilor accidentale cu produse petroliere); instalaţie de preluare şi tratare a apelor uzate (apă menajeră, fără grăsimi, colectată de la navele aflate în tranzit sau produsă la bord). Tipuri de deşeuri preluate: deşeuri solide, reziduuri de hidrocarburi (apă de santină, apă uzată menajeră, ulei uzat).

apdf-4Complexul din Portul Giurgiu mai cuprinde o navă colectoare multifuncţională şi o staţie de separare compactă apă-hidrocarburi şi tratare ape menajere, cu caracteristici tehnice identice celor din Portul Drobeta Turnu Severin. Tipuri de deşeuri preluate: deşeuri solide, reziduuri de hidrocarburi (apă de santină, apă uzată menajeră, ulei uzat).

apdf-5Complexul de depoluare din Portul Călăraşi are în dotare o navă colectoare multifuncţională, un pontoin de acostare şi o staţie de separare compactă apă-hidrocarburi şi tratare ape menajere cuprinde.

Tipuri de deşeuri preluate: deşeuri solide, reziduuri de hidrocarburi (apă de santină, apă uzată menajeră, ulei uzat).

apdf-6Complexul de depoluare din Cernavodă are în dotare o navă colectoare multifuncţională, un ponton de acostare şi o staţie de separare compactă apă-hidrocarburi şi tratare ape menajere.

În cadrul fiecărui complex de depoluare au fost amenajate platforme betonate (cu racord la reţeaua de alimentare cu apă, racordarea la sistemul de canalizare, lucrări de instalaţii electrice) pentru amplasarea staţiilor de separare compactă apă-hidrocarburi şi tratare ape menajere, precum şi pentru depozitarea gunoiului menajer. Tipuri de deşeuri preluate: deşeuri  solide, reziduuri de hidrocarburi (apă de santină, apă uzată menajeră, ulei  uzat).

VREMEA

Giurgiu
cer senin
13.4 ° C
13.4 °
13.4 °
69 %
2.1kmh
8 %
J
23 °
vin
25 °
S
24 °
D
14 °
lun
10 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com