De salutat dorinţa fostului ministrul al educaţiei, Cătălin Baba – exprimată într-un recent interviu – ca  Bacalaureatul de anul acesta să  fie la fel de corect precum a fost cel de anul trecut. Doamne ajută!

“Bacalaureatul este pentru cei care vor să urmeze o facultate. Să recunoaştem, nu toată lumea are un motiv să facă o facultate sau să-şi ia doctoratul”- spunea Baba. Declaraţia asta o mai auzisem recent din gura fostului inspector general adj. al IŞJ Giurgiu, Marin Tudor. Nu ştim însă  dacă cei care o declară chiar şi cred asta.  După ce Ecaterina Andronescu – Abramburica noastră dâmboviţeană – a dat  cu flit şcolilor profesionale, împingându-i pe elevi să absolve cu toţii marea păcăleală naţională numită Spiru Haret, Ministerul Educaţiei se vede acum obligat să reintroducă aceste şcoli probabil sub patronajul aceluiaşi abramburit personaj, Andronescu fiind zilele trecute nominalizată de primul ministru în locul lui Cătălin Baba, la Educaţie. De data asta statul pare să fie bine intenţionat, alocând şi câte o bursă de 180 lei/lunar, deloc neglijabilă în condiţiile sărăciei  actuale. Iată , încet, încet  se demonstrează că un meseriaş bun câştigă  mult mai bine comparativ cu un licenţiat burduşit de diplome, dar care habar n-are de meserie. Lucrul ăsta l-au aflat toţi cei care s-au angajat în străinătate pe un post de “calificat”.  Asistăm astfel la o primă încercare de a readuce sistemele de educaţie şi formare profesională în sincronizare cu piaţa muncii, sincronizare ce dispăruse aproape complet odată cu apariţia fabricilor de diplome şi a intereselor uriaşe legate de acestea. Este cert pentru toată lumea că de calitatea acestor sisteme vor depinde competitivitatea, productivitatea şi atractivitatea economiei româneşti.

Unii însă  se arată destul de sceptici faţă de hotărârea executivului ca  oricine să mai obţină bacalaureatul. Cu doar trei luni înaintea alegerilor generale, orice picat la BAC reprezintă însă patru-cinci voturi pierdute pentru puterea aflată la guvernare. Adică  voturile părinţilor, rudelor şi  prietenilor celor ce le-au fost întârziat viitorul. De aceea e greu de crezut că politicienii vor renunţa la aceste voturi dorindu-şi un BAC corect. Presiunea universităţilor va fi şi ea uriaşă. Disperarea banilor pierduţi din cauza unui bacalaureat serios a fost anul trecut atât de mare, încât a împins-o pe aceeaşi “Abramburică” să propună un proiect de lege prin care să intre la facultate chiar şi elevii fără examen de bacalaureat. Doar reacţia vehementă a străzii, inclusiv a conducerii PSD, a făcut-o pe Androneasca să bată în retragere. Este de presupus însă că anul acesta forţele politice, fie ele de dreapta sau de stânga, stimulate de sponsori generoşi din zona universităţilor private, vor pune o presiune uriaşă pe comisiile de examene şi pe minister, pentru a  închide ochii la fraudele tradiţionale şi îndelung exersate. În caz contrar fabricile de diplome gen Spiru Haret ar fi obligate

să-şi reducă masiv „producţia” de viitori licenţiaţi.

Dacă anul trecut profesorii universitari n-au vrut în ruptul capului să participe în comisiile de examene, din motiv că primesc prea puţini bani, anul acesta se pare că nu se va mai repeta istoria căci politicienii au nevoie de voturi în  toamnă. Aşa că profesorii din Universităţi vor veni ca sunaţi de goarnă la comisii, chiar şi pe gratis, cu mesaj direct: „Daţi-le bacul la toţi că altfel ne paşte  foamea!”. Aşa cum scriam anul trecut, la vremea BAC-ului, “cine nu va dori totuşi să fie părtaş la aceste fraude, va refuza să participe la examene, şi gata!” (participarea nefiind obligatorie). Tentaţia însă e mare, căci  profesorii din comisiile de supraveghere au şi ei, printre candidaţi, câte un protejat… Şi e atât de dulce şpaga la român!

JGR