Mult anunțata linie de feribot între Giurgiu şi Ruse nu va fi pusă deocamdată în funcțiune! Din ce lună va putea fi utilizată…

0
844

Operațiunile de redeschidere a liniei de feribot dintre Giurgiu și Ruse au fost finalizate de autoritățile de pe cele două maluri ale Dunării, însă aceasta nu poate fi pusă încă în funcțiune.

Reprezentanții Consiliului Județean Giurgiu au declarat că nu a fost adoptată încă o Hotărâre de Guvern care să reglementeze funcționarea noului punct de trecere a frontierei dintre România și Bulgaria.

Redeschiderea liniei de feribot ar fi ajutat la reducerea traficului greu pe Podul Prieteniei. Șoferii de camioane erau nevoiți să stea la cozi 10 ore pentru a tranzita punctul de trecere a frontierei rutier dintre Giurgiu și Ruse, potrivit Rador.

„Consiliul Judeţean Giurgiu a asigurat, în ultimii doi ani, cadrul necesar pentru clarificarea tuturor aspectelor logistice necesare cu privire la înfiinţarea, respectiv repunerea în funcţiune a unui punct de trecere a frontierei ferry boat Giurgiu-Ruse pentru traficul internaţional de mărfuri şi călători, situat în municipiul Giurgiu, Ostrov Mocănaşu.

Astfel, urmare a demersurilor întreprinse la nivelul instituţiei noastre şi a consultărilor realizate cu toţi factorii de decizie de la nivel local şi central, inclusiv la nivelul administraţiei şi operatorului din Republica Bulgaria, SCAEP Giurgiu Port S.A., operator al infrastructurii de transport Mocanaşu, a informat Consiliul Judeţean Giurgiu că, în maximum 30 de zile, întreaga infrastructură de transport Mocănaşu va fi în parametrii optimi de funcţionare”, declară preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.

Autoritățile bulgare au anunțat și planurile privind redeschiderea conexiunii de feribot pe ruta Giurgiu – Ruse, după de 30 de ani de inactivitate.

Ministrul bulgar al Transporturilor și Comunicațiilor, Nikolay Sabev a discutat cu Sorin Grindeanu și a transmis că serviciul de feribot Giurgiu – Ruse va fi reluat „cel târziu în luna iunie”. Sorin Grindeanu a mai anunțat că Bulgaria și România vor semna un acord pentru armonizarea prevederilor vamale, inițiativă care va duce la o fluidizare a traficului la punctele de trecere româno-bulgare, ca parte a strategiei Guvernului de a accelera circulația transporturilor de marfă.

Operatorii Portului  Giurgiu au acceptat și să gestioneze noua cursă de feribot care, conform declarațiilor vicepremierului bulgar pentru Dezvoltare Regională și Lucrări Publice, Grozdan Karadjov, ar putea prelua până la câteva sute de camioane pe zi.

(Jurnal)