Modestia Papei mă lasă de fiecare dată fără cuvinte. Pe voi nu…?

2
231

papa-francisc-si-patriarhul-kirill

 

Am văzut zilele trecute,  în imaginile prezentate de către agențiile internaționale de știri, câteva secvențe din întâlnirea în Cuba a Papei Francisc cu  Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill. Este cum spun cunoscătorii, prima întâlnire între liderii acestor biserici după schisma creștinilor din Răsărit și Occident în urmă cu aproape o mie de ani.  Dar nu despre  întâlnirea dintre  patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse și șeful Bisericii Romano- Catolice  doream să scriu în aceste rânduri,  ci despre modul de prezentare a celor două biserici prin cei doi reprezentanți de frunte ai săi.

În timp ce Patriarhul Kirill a fost întâmpinat cu fast de către Raul Castro, înconjurat  de preoți, Papa Francisc a coborât scara avionului, fără nimic din extravaganța impusă unor astfel de vizite oficiale. Priveam la opulența veșmintelor preoțești ale Patriarhului Kiril, și ale cohortei sale de preoți, strălucire caracteristică Bisericii Ortodoxe, în contrast izbitor cu modestia robei albe a Papei, cu plimbarea sa mondenă prin Havana într-un papa mobil neflancat de o droaie de bodyguarzi, și neînsoțit de vreo armată de înalți ierarhi ce abia târăsc după ei crucile grele din aur,  așa cum se întâmplă pe la noi când Patriarhul Daniel merge să vadă câte cărămizi s-au mai pus la Catedrala Neamului.   

Deși sunt un creștin-ortodox convins , nu am putut să nu rămân impresionat de simplitatea Papei, atunci când, la plecarea de pe aeroportul din Havana, a urcat scara avionului, ca pe o Golgotă, la cei  80 de ani ai săi, fără a lăsa pe nimeni să îl ajute, să îl sprijine măcar, trăgând după el o geantă uriașă cu documente, un efort asumat, așa cum am citit pe chipul său,  cu satisfacție  pentru misiunea ce i-a fost încredințată de către Dumnezeu.  Nu știu de ce, dar această onestitate comună cu a celorlalți, cu a celor mai mulți dintre noi,  izvorâtă din străfundurile respectului față de oameni , de umanitate, îmi umple de fiecare dată streașinile sufletului de emoție , făcându-mă să mă întreb cine/ce îi împiedică pe preoții noștri să ia exemplu acest gest ca și multe altele de până acum ale Papei. Poate îmi spuneți dumneavoastră?

(Florian TINCU)

2 COMENTARII

  1. Mentalitatea, faptul ca mulți dinte preoții bisericii ortodoxe, nu au înțeles întocmai menirea lor pe acest pământ, odată ce au ales aceasta cale…Si..da…trist pentru Tot ceea ce se întâmplă, la nivelul bisericii ortodoxe…banii, joaca, după cum bine știm și aici, rolul principal. Bogdaproste, am văzut și exemple pozitive, în rândul preoților ortodocși. ..respect și păcat ca nu le urmează exemplul și altii!