itnCea mai neagră după-amiază din istoria Dunării Giurgiu a fost consemnată în data de 2 septembrie, atunci când noua achiziţie a clubului giurgiuvean, Alexandru Iatan (19 ani) a decedat pe terenul de antrenament. Oficialii “alb-albaştrilor” îşi frecau mâinile de bucuruie, reuşind să îi înduplece pe omologii lor de la Astra Ploieşti să îl împrumute pe Iatan la Dunărea până în vara lui 2010. Preşedintele Stelian Marin, declara, în urmă cu câteva ceasuri înainte de tragicul eveniment, că se va duce la Bucureşti pentru a înregistra la Federaţie transferurile lui Iatan şi ale lui Liviu Comăneanu.

Jucătorul în vârstă de 19 ani nu a apucat decât două şedinţe de pregătire la noul său club…

CINE ERA IATAN? Alexandru Iatan provenea era originar dintr-o comuna Plosca (judeţul Teleorman), primul său club “adevărat” fiind CSM Ploieşti, echipă la care a debutat pe când avea 17 ani. Reuşind să promoveze în Liga a III-a cu echipa prahoveană, Iatan a fost juniorul din teren la care oficialii CSM-ului (devenit ulterior FC apoi Astra Ploieşti) au apelat aproape meci de meci în sezonul precedent. Prin evoluţiile sale, Alex a pus umărul la promovarea “Astrei” pe prima scenă a fotbalului românesc.

Evoluţiile constante de la clubul prahovean, l-au determinat pe antrenorul lotului U19, Adrian Văsâi să îl folosească în câteva meciuri ale naţionalei României.

A EVOLUAT ÎMPOTRIVA DUNĂRII GIURGIU. Oficialii Dunării Giurgiu l-au văzut pentru prima oară pe Iatan în acţiune la meciul tur din sezonul 2008/2009 dintre Dunărea şi CSM FC (2-2), disputat pe “Ion Oblemenco” în data de 11 octombrie 2008. Chiar dacă evoluţia de atunci a fost una mai puţin reuşită, tinereţea, alura şi curajul fotbalistului a reuşit să îi impresioneze pe giurgiuveni. La un an distanţă, dată fiind “apropierea” dintre cele două cluburi, a început schimbul de jucători de la Astra către malul Dunării. Mai întâi a fost împrumutat Sorin Bucă, urmat la scurt timp de portarul Gabriel Popa. Cel de-al treilea “implant” nereuşit a fost fundaşul Zapodeanu care nu l-a convins pe Marin Barbu că merită să facă parte din lotul “alb-albaştrilor”.

TRANSFERUL ŞI ŞOCUL. “Noi îl vrem pe Iatan, să sperăm că vom reuşi să obţinem împrumutul, deşi va fi foarte greu pentru că este un” declarau oficialii Dunării. Gafa lui Neagu din partida cu Cetatea Suceava, forma slabă arătată de Popa în meciul de Cupă cu Rapid II şi blazarea care se pare că l-a cuprins pe Dragne i-au determinat pe giurgiuveni să insiste pentru Iatan. Miercuri, cel de-al doilea antrenament la Dunărea avea să fie şi ultimul pentru talentatul portar. La o banală “miuţă” pe o jumătate de teren, echipa adversa a beneficiat de un penalty, pe care Iatan a reuşit să îl pareze cu pieptul/plexul; deşi iniţial nu a acuzat şocul, respingând mingea respectivă în corner, cu piciorul, s-a prăbuşit pe gazonul terenului II din complexul Marin Anastasovici spre groaza celor prezenţi.

Florin Onosă, maseurul Dunării, i-a acordat primul ajutor, efectuându-i masaj cardiac şi respiraţie artificială. Ambulanţa prezentă în scurt timp l-a preluat pe Iatan, însă acesta a decedat în drum spre Spitalul Judeţean, medicii neputând face altceva decât să îi constate decesul, deşi se pare că operaţiunile de resuscitare au continuat şi la spital.

Autopsia ulterioară va putea spune cu exactitate cauzele morţii teleormăneanului, însă nu îl va mai putea aduce înapoi.

Din păcate, tânărul fotbalist al Astrei Ploieşti se alătură unei lungi liste de fotbalişti care au murit în interiorul sau exteriorul terenului de fotbal: Michael Klein (Bayer Uerdingen), Constantin Liţă şi Cristian Igescu (Chindia Târgovişte), Ştefan Vrăbioru (Astra Ploieşti), Mario Bugeanu (Gloria Bistriţa),Cătălin Hâldan (Dinamo Bucureşti), Ovidiu Iacov (Steaua Bucureşti), Cristian Neamţu (Universitatea Craiova). Dumnezeu să îi odihnească!

“E nemaipomenit ce a fost. Era băiatul în poartă şi a apărat un 11 metri, dar mingea l-a lovit în stomac. S-a ridicat, a mai apărat un 11 metri, a mai parat câteva lovituri, iar în cele din urmă a căzut pe teren. S-au dus medicii la el, dar nu au mai avut ce face. A venit acum poliţia aici, iar mâine, din câte se pare, o să îi facă şi autopsia să vadă ce s-a întâmplat. Nu îmi explic, pentru că şutul ăla care l-a lovit nu a fost aşa puternic. Cine ştie ce o fi avut. Nici măcar nu a fost lovit în cap, sau aşa ceva. Şi băiatul care a tras, Ivaşcă, e distrus” a declarat Marin Barbu pentru NewsIn.

“Nu-mi vine să cred, sunt şocat de soarta acestui copil! Acum doi ani, când am pornit la drum din Divizia C, l-am chemat în cantonament la Predeal. Când am văzut ce calităţi avea, mi-am zis că nu avem voie să pierdem un asemenea talent. Ce pot să mai spun? Şocul veştii este prea mare! Pe lângă talent, a dat dovadă şi de caracter. Făcea naveta dintr-o comună de lângă Olteniţa. Îi permiteam să mai întârzie, pentru că vedeam câte eforturi face. Cred că ar fi ajuns un portar mare, acum tot ce mai putem face este să ne aducem aminte de el” a declarat Valeriu Răchită pentru Mediafax.

Bogdan VLADU