s560x316_piata_de_peste1_copyBuna Vestire sau Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Iisus, este sărbătorită de către toți creștinii ortodocși miercuri, 25 martie, fiind prima zi din postul Paştelui în care este dezlegare la peşte.

În Giurgiu, în Piața Centrală, cu ocazia Blagoveșteniei, comercianții de pește oferă o gamă variată de specii: caras, novac, fitofag, păstrăv, somn, crap, dar și congelat  ( macrou sau cod). Prețurile variază de la 8-9 lei/kg putând ajunge la 20 de lei/kg. Așadar, giurgiuvenii care vor să consume pește în ziua de Buna Vestire au de unde alege, iar costurile pot fi adaptate bugetului de care dispun.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea aceasta. Tradiția spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor, se spune că pescarii nu au voie să arunce în acestă zi mămăligă în apă, pentru că astfel mor peştii. De asemenea, tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. Totodată, de Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri.

(Teodora NICOLAU)