Mircea M. Ionescu: „Nu înţeleg cum dramaturgii nu sunt primiţi la un concurs de manageriat cultural”

1
93

19-mircea-465x390Regizorul şi dramaturgul Mircea M. Ionescu a declarat vineri că nu a înţeles de ce dramaturgii nu sunt primiţi la concursul de manageriat cultural, afirmând că menţiunea din lege prin care la concursul pentru conducerea unui teatru nu poate participa decât un absolvent cu studii de teatru este ‘o aberaţie care a fost văzută şi de ministrul Culturii’.

‘Astăzi se încheie pentru mine un mandat de cinci ani şapte luni şi 22 de zile în funcţia de director al Teatrului Tudor Vianu, ultimul an şi 22 de zile mai mult interimat, e foarte greu să lucrezi pe interimat, eu nu am fost acceptat să dau niciun concurs pentru această funcţie pentru că există o lege care trebuie respectată, nu am cum să mă bat, este o literă de lege echivocă’, a declarat vineri Mircea M. Ionescu la o conferinţă de presă.

El a afirmat că, dacă autoritatea locală dorea, putea participa la concursul de ocupare a funcţiei de director al teatrului din Giurgiu.

‘Dacă autoritatea locală mă dorea, şi astea sunt cuvintele lui Caramitru, mă ţinea, ca exemplu acum două săptămâni la Teatrul din Baia Mare a dat concurs un dramaturg’, a completat Mircea M. Ionescu.

El a spus că nu va da în judecată Consiliul Judeţean pentru că nu a putut participa la concurs şi a afirmat că preşedintele CJ Giurgiu, ordonatorul principal de credite al Teatrului Tudor Vianu, nu a venit la niciun spectacol.

‘Nu dau în judecată CJ, nu pot să plec ca la un divorţ cu pumnii pe masa de judecată, voi fi urmărit de raportul meu cu ordonatorul principal de credite, nu am să uit că nu a venit la un minut dintr-un spectacol , aşa ceva nu se poate uita. Se pre că această antonimie dintre noi a început acum un an când trebuia să fie ales director cel care a fost ales acum două zile, fostul director al teatrului(n. r. – Cosmin Creţu), dar eu nu ştiu cum într-o ţară în care dramaturgii nu sunt primiţi la concursul de manageriat cultural sunt primiţi cei care lasă găuri’, a încheiat Mircea M. Ionescu.

Mircea M. Ionescu a spus că în perioada în care a condus teatrul din Giurgiu s-au jucat 43 de spectacole, dintre care 40 au fost numai cu piese româneşti. Teatrul a participat la 13 festivaluri internaţionale, a luat şase premii pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun rol secund şi diplome de excelenţă. De asemenea, s-a reuşit realizarea cafenelei artiştilor şi renovarea cabinelor actorilor.

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, fostul preşedinte al CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, şi senatorul Lucian Iliescu, fost primar al municipiului, au fost alături de Mircea M. Ionescu la conferinţa de presă.

‘E o tristeţe, nu aş vrea să rămână în sufletul dumneavoastră această zi tristă, aţi venit la Giurgiu într-un moment greu şi vă felicit pentru ceea ce aţi făcut, aţi reuşit într-un timp scurt să faceţi ceea ce nu au făcut alţii într-o viaţă de om, drept urmare acea distincţie pe care v-a acordat-o municipalitatea (n.r. – Cetăţean de onoare al municipiului Giurgiu, acordată în aprilie 2015) v-a acordat-o pe drept’, a declarat Nicolae Barbu. AGERPRES

1 COMENTARIU

  1. Sa inteleg ca cel care a stat la carma teatrului 2 ani si a plecat lasand in urma pagube pe care le a platit contribuabilul a avut tupeul sa se inscrie la concurs? Cretu Cosmin se intoarce cu ajutorul unora, este evident, la locul crimei.Un individ care a fost platit din bani publici si a demonstrat ca nu poate este adus iar sa conduca teatrul, sa primeasca iar salariu din banii tuturor si -in cel mai bun caz- sa nu faca nimic