Ministrul Economiei, Niculae BĂDĂLĂU: „Celelalte partide fug de guvernare!”

0
222

Recenta ieșire de la guvernare a celor de la ALDE, precum și anunțata moțiune de cenzură ce va fi depusă de liberali în Parlament, au făcut ca, pe pagina sa de socializare, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, să critice atitudinea opoziției de dreapta, vis-a-vis de realizările social-democraților:

PSD știe să conducă România și e determinat să asigure buna guvernare. Celelalte partide fug de guvernare. Orice guvern ar forma partidele din Opoziție, nu va putea să obțină rezultatele economice ale guvernării PSD.

Pentru orice guvern este foarte greu să obțină cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, cum a fost în 2017 sau măcar să fie pe locul doi, cum a fost în 2018 și în primul semestru din 2019.

Un guvern al opoziției nu va putea să obțină sau măcar să mențină, cel mai mic șomaj din istoria post-decembristă a României, cum s-a întâmplat în primii doi ani și jumătate ai guvernării PSD.

Este foarte greu pentru partidele din opoziție să depășească pragul de 5 milioane de locuri de muncă, cum a făcut PSD.

Ar fi foarte greu pentru un guvern al opoziției să obțină în 3 ani un plus de 266 miliarde lei la Produsul Intern Brut, adică mai mult decât ceea ce s-a obținut în 7 ani înainte de venirea PSD la guvernare.

În condițiile în care au criticat virulent măsura transferului contribuțiilor sociale de la angajator la salariat, partidele de opoziție nu ar putea menține excedentul la bugetul de pensii și l-ar îngropa din nou în deficite de miliarde de euro.

Chiar dacă vor mări taxele, cum au mai făcut-o când au fost la guvernare, partidele din opoziție nu vor putea obține în doi ani de guvernare un plus de peste 70 miliarde la bugetul de stat,adică mai mult decât în 7 ani înainte de venirea PSD la guvernare.

Având în vedere că au criticat mereu nivelul scăzut al taxelor încasate la buget, ca procent din PIB, partidele din Opoziție nu vor putea menține România pe locul doi în topul statelor cu cea mai scăzută povară fiscală din Uniunea Europeană. Opoziția spune că statul trebuie să încaseze mai mult din taxe și impozite, deci nu vor mai menține scutirea de impozit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei sau scutirea de CASS pentru toate pensiile, nici impozitele mai mici pe venituri, nici TVA la unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE.

În ciuda atacurilor la actualul guvern, că s-ar împrumuta prea mult, un guvern al partidelor din Opoziție nu ar putea menține tendința descendentă a datoriei publice ca pondere în PIB.

Un guvern al partidelor din opoziție nu ar putea atinge creșterea de peste 57% a salariului net din România (pe total economie, privat și stat) și nici o creștere cu 45% a punctului de pensie. Nici creșterea puterii de cumpărare cu 22,5% la salariați și cu 15% la pensionari în doi ani și jumătate de guvernare, în ciuda unei inflații moderate, nu ar fi deloc o țintă de atins pentru un guvern al opoziției.

Toate aceste date economice și sociale arată că PSD a ridicat foarte mult ștacheta economică în această guvernare și partidele din opoziție știu bine că le-ar fi foarte greu să atingă aceeași performanță. O venire la guvernare ar oferi românilor posibilitatea de a face comparația, iar acest lucru le-ar afecta puternic campaniile electorale care urmează”, a mai scris ministrul economiei pe facebook.

(Jurnal)