Ministrul Educației crede în legea prin care să li se interzică profesorilor să facă meditații cu elevii de la clasă, aplicându-se sancțiuni… Realitatea îl contrazice!

0
224

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea ca meditațiile profesorilor cu elevii din clasele la care predau să fie interzise prin Lege. În sensul acesta o comisie naţională de inspecţie şcolară va trebui să-i ancheteze pe acești profesori urmând a-i sancționa…

În timp ce Ministrul susține că este „o chestiune de bun-simţ ca un profesor să nu facă meditaţii cu propriii elevi” și că „trebuie respectate în acelaşi timp condiţiile de etică”,  părinții susțin că meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat din lume și că nu îi poate împiedica nimeni să investească în educaţia propriului copil.

Potrivit ministrului Educației se va constitui o comisie naţională de inspecţie care va verifica respectarea normelor de etică şi deontologie profesională.

… vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie (…), o comisie naţională, pentru prima oară, care va avea acest obiectiv: verificarea respectării normelor de etică şi deontologie profesională din partea cadrelor didactice. Din această comisie vor putea să facă parte, spre exemplu, profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur, profesori care să aibă şi experienţă şcolară”, a mai spus ministrul.

În plus, Cîmpeanu declară că în noul „pachet legislativ” de legi ale Educației va fi introdusă și „obligația de diligență” pentru cadrele didactice: „să depună eforturi în vederea eliminării pregătirii suplimentare, la modul general, și asta pentru a atinge profilul de competențe ale absolvenților din ciclul în care predă”.

Altfel spus, Cîmpeanu cere profesorilor să își facă datoria la orele de curs și să îi învețe pe elevi carte, nu să îi aștepte, ulterior,  la meditații,  pentru a le preda, contra cost, ce de fapt  ar trebui să le predea ei la școală.

Realitatea se pare însă că îl va contrazice pe Ministrul Educației. Pe de-o parte pentru că acea comisie de care amintește, ce urmează a-i ancheta pe profesorii vinovați de meditațiile făcute la domiciliu cu elevii de la clasă, nu va putea dovedi niciodată vinovăția acestora – dacă nu va avea declarații acuzatoare ale elevilor meditați, iar pe de altă parte, comisia nu va putea da niciodată buzna în casa profesorului pentru a dovedi flagrantul, cât timp dascălul poate pretexta că acest lucru îl face  fără vreo pretenție financiară, din pasiune și din dorința de a-i ajuta pe  elevi.

Iată de ce, așa cum susțin mulți specialiști în educație, acest experiment va eșua lamentabil, neputând fi aplicabil.

Ba mai mut se vorbește încă de acum de meditațiile acordate în sistem încrucișat, între profesori. Adică eu dau meditații elevilor din clasa ta, iar tu, celor din clasa mea!

Aceeași soartă probabil va avea decizia ANAF de a fiscaliza sumele obținute de profesori din meditații. Și în acest caz, fără un denunț bine probat, fără un flagrant serios sau declarația argumentată a unui elev, (însoțită de probe), că un profesor i-a cerut bani pentru a fi meditat, nu se va putea dovedi niciodată nimic. Și ce elev ar risca să se pună râu cu profesorul cu care se întâlnește în fiecare zi, la orele de curs?!

În ciuda tuturor acestor evidențe, ministrul Educației crede însă în reușita acestei Legi, precizând că interdicția de a face meditații cu elevii de la clasă ar putea să se aplice profesorilor încă din anul școlar următor.

(Jurnal)