Ministerul Sănătății, anunț în plină iarnă! Câți giurgiuveni s-au vaccinat antigripal

0
180

Un număr de 1.153.037 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate antigripal până la data de 1 decembrie, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, informează joi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

La Giurgiu, pentru sezonul de vaccinare 2019 au fost solicitate 11.500 de doze, din care au ajuns, la medicii de familie din județ, puțin peste 8.000 de doze.

Potrivit sursei citate, în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 88.394, cu 13,2% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (78.061) şi cu 2,8% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (86.002).

În aceeaşi perioadă au fost raportate la nivel naţional 41 de cazuri de gripă clinică, mai puţine comparativ cu cele raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut (123 cazuri).

De asemenea, au fost raportate 10 cazuri de infecţii respiratorii acute severe, cu patru mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu şapte mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

Totodată, Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a informat, că în jurul datei de 15 decembrie se va livra un nou lot de vaccin antigripal către medicii de familie.

În ceea ce privește situația la nivelul județului Giurgiu, conform unui răspuns transmis „Jurnalului giurgiuvean” de către Direcția de Sănătate Publică, până în prezent nu există informații cu privire la livrarea unui nou lot de vaccin antigripal.

În perioada analizată la nivel național, la Giurgiu s-au înregistrat 326 de cazuri de infecții acute de căi respiratorii superioare (IACRS), 46 de cazuri de pneumonii și niciun caz de gripă, față de 317 cazuri de IACRS, 33 de pneumonii și zero cazuri de gripă, în săptămâna anterioară celei analizate. În aceeași perioadă a anului trecut, la Direcția de Sănătate Publică au fost raportate un număr de 489 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 58 de pneumonii și niciun caz de gripă”, se mai arată în informarea transmisă de către DSP Giurgiu.

Totodată, în perioada amintită nu au fost înregistrate cazuri de gripă clinică, fiind totuși înregistrat un caz de infecție respiratorie acută severă la o persoană în vârstă de 62 de ani, din mediul rural.

(Jurnal)