Cu câteva luni în urmă, cadrele didactice din judeţul nostru obţineau, prin hotărâre judecătorească, majorarea salariilor, conform Legii 221, lege ce nu fusese aplicată în Giurgiu – şi în ţară – deloc, deoarece… România a intrat în criză! Mai mult, peste profesori şi învăţători – bugetari cu toţii – s-a mai abătut, începând cu luna iulie a acestui an, o „bucurie”: reducerea cu 25 de procente a salariilor. Astfel, în urma unui calcul simplu, rezultă că aceştia au fost păgubiţi de circa 50% din drepturile băneşti cuvenite. Cu toate acestea, în baza deciziei instanţei, au fost alcătuite ştatele de plată pentru cadrele didactice cu majorarea de 33%, cât era stipulat în decizia judecătorilor. Doar că Inspectoratul Şcolar s-a „sesizat” de majorarea trecută în ştate, astfel că le-a refuzat semnarea. De aici şi până la izbucnirea unui conflict nu a fost decât un pas, astfel că miercuri, 29 septembrie, la sediul ISJ Giurgiu a sosit o echipă ministerială, pentru „consiliere financiară”, la care au participat, alături de conducerea Inspectoratului, şi lideri de sindicat din unităţile de învăţământ. După încheierea discuţiilor, care s-au derulat cu uşile închise, Ion Trăistaru, liderul de sindicat al învăţământului giurgiuvean, ne-a declarat:

„Cu două zile în urmă, eu, împreună cu domnul Bivolaru (n.r. – directorul Şcolii cu clasele I – VIII „Emil Gulian” nr. 5) am fost la Primărie să discutăm despre salariile noastre, ale cadrelor didactice. Doar că se pare că Primăria ar fi înaintat către Ministerul Educaţiei o adresă prin care înştiinţa Ministerul asupra faptului că am fi prezentat ştatele de plată pentru luna august pentru şcolile nr. 5, 6 şi 10, şi că sumele care trebuiau plătite nu ajungeau pentru achitarea acestor drepturi băneşti. De asemenea, în adresa cu pricina se preciza faptul că atât eu, cât şi directorul şcolii nr. 5 am fi făcut presiuni asupra dumnealor. De aceea, azi (n.r. miercuri) dimineaţa am fost invitaţi de către domnul Primar, am discutat cu dumnealui şi ni s-a explicat faptul că s-au mai făcut nişte tăieri de fonduri, astfel că a rămas o diferenţă de sumă care ar ajunge pentru şcoli de circa trei miliarde de lei vechi, în condiţiile în care noi am avea nevoie de circa 2,8 miliarde de lei vechi.

Comisia de control venită de la minister a cerut în cursul întâlnirii situaţii de la şcoala nr. 5, de la Grupul Şcolar Naval „Viceamiral Ion Bălănescu”, Grupul Şcolar Economic „Ion Barbu”, de la Centrul Bugetar „Tudor Vianu”şi de la Adunaţii Copăceni.”, mai spunea liderul sindicatului din învăţământul giurgiuvean.

După primirea adresei de către Ministerul Educaţiei, funcţionarii acestuia, la rândul lor, trimit către Primărie şi către şcolile din municipiu o adresă prin care se specifică faptul „ministerul nu este ordonator de credite pentru şcoli, licee, grădiniţe, şi că nu se ocupă de plata salariilor şi nici nu are atribuţii de verificare a ştatelor”.

„E ilegal ceea ce s-a întâmplat la Giurgiu, au venit cu delegaţie şi cu scopuri precise. Corect ar fi fost ca înainte să trimită o adresă către şcoli, pentru a fi înştiinţate şi conducerile acestora, astfel că eu susţin în continuare că această comisie a încălcat atât Legea învăţământului, precum şi Ordinul Ministrului de Funcţionare a Învăţământului Preuniversitar”, a mai precizat Ion Trăistaru.

Cu un învăţământ din ce în ce mai prost plătit, cu hotărâri judecătoreşti ce nu sunt puse în aplicare, şi cu organe care se substituie instanţelor, dar şi cu cadre didactice care, ajunse la limita răbdării şi a umilinţei, ameninţă cu greva foamei, este greu de crezut că se va ajunge undeva. Mai mult, în condiţiile în care o hotărâre judecătorească este pur şi simplu călcată în picioare, ar fi mai indicat ca, pentru economii la bugetul de stat, să punem lacăte pe judecătoriile din întreaga ţară, să reprofilăm judecătorii în alte meserii mult mai căutate pe piaţă şi să lăsăm pe fiecare să îşi facă propria dreptate, atâta timp cât hotărârile judecătoreşti nu au nicio valoare.

D.C.

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.