(Citiţi care sunt obiectele artizanale din “clasa I” ce  pot fi folosite de populaţie)

Poliţia Română a declanşat în această perioadă premergătoare sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, o amplă acţiune de verificare a modului de respectare a dispoziţiilor Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive şi a Legii nr. 86/2006 cu privire la contrabandă. În ultimele două săptămâni poliţiştii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, în colaborare cu poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu au desfăşurat 14 acţiuni  în zona de competenţă, constatând 24 de infracţiuni.

Un număr de 12 persoane sunt cercetate în libertate pentru comiterea infracţiunilor de deţinere şi transport de articole pirotehnice  şi contrabandă calificată, în timp ce 1634 kg de materiale pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În perioada următoare se vor intensifica acţiunile pentru prevenirea şi combaterea comercializării, folosirii ilegale şi a contrabandei de articole pirotehnice interzise de lege în târguri, oboare, pieţe, supermark-eturi şi în punctele de trecere a frontiere. Acţiunile au ca scop creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile desfăşurate de structurile specializate ale poliţiei pentru prevenirea şi combaterea faptelor generate de nerespectarea prevederilor legale privind regimul obiectelor pirotehnice.

Reamintim că prin modificările aduse legislaţiei în domeniu în anul 2006, prin Legea 406, s-a interzis comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I. Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice numai în interes propriu şi numai în locurile autorizate.

De asemenea, persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din categoriile sus menţionate. Obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice ce pot fi comercializate de către persoanele juridice autorizate către populaţie, din clasa I, trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în Secţiunea II, art. 5, din Hotărârea Guvernului 536/2002, pentru aprobarea Normelor tehnice privind operaţiile cu materii explozive.

În această clasă I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masă maximă de amestec pirotehnic de trei grame (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).

Poliţiştii vor desfăşura în continuare activităţi pentru asigurarea unui climat de ordine şi de siguranţă pentru prevenirea producerii unor accidente sau pagube materiale pe fondul folosirii necorespunzătoare sau ilegale a acestor obiecte artizanale. (JGR)