Jurnal Giurgiuvean

Mieii găsiți în portbagajul mașinii, care au fost cumpărați din unități neautorizate sanitar veterinar, vor fi confiscați! Obiceiurile din Epoca de Aur se întorc…! 

Marți, 12 aprilie, de la ora 15:00, în sala de ședințe a Instituției Prefectului Județul Giurgiu a avut loc o conferință de presă pe tema pregătirilor și respectiv a controlelor pe care autoritățile locale le efectuează în această perioadă premergătoare sărbătorilor Pascale și, totodată, sărbătoririi Municipiului Giurgiu, cu scopul declarat al garantării siguranței alimentare a cetățenilor.

La întâlnire a participat Prefectul Florentina Stănculescu, alți câțiva reprezentanți ai Prefecturii alături de directorul DSVSA Giurgiu, Ion Ristea și Florescu Mădălina Stocheci și Paula Spiridon din partea Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Giurgiu.

După ce a fost prezentat planul de măsuri al DSVSA din această perioadă vizând protecția alimentară a consumatorilor, plan pe care îl puteți parcurge, accesând site-ul Direcției, jurnaliștii au trecut la întrebările adresate celor amintiți mai sus.

În această perioadă a fost constituită o comisie ce asigură permanența în instituție, inclusiv în zilele de sâmbătă și Duminică, unde puteți găsi numerele de telefon al tuturor factorilor de decizie din cadrul DSVSA Giurgiu – spunea dr. Ion Ristea.

Echipele de permanență pot fi regăsite în piețele și oboarele din județ. Directorul DSVSA mai spunea că din cauza focarelor de pestă porcină africană și gripă aviară în județul Giurgiu s-au organizat, împreună cu polițiștii giurgiuveni, controale în trafic,  n localitățile considerate vulnerabile pentru comerțul ilicit de animale și produse alimentare de origine animală (porc și pasăre) – preciza directorul Direcției.

În perioada premergătore paștelui inspectorii DSVSA vor intensifica controalele. Astfel că – mai spunea directorul Ristea – animalele găsite în portbagajul autovehicului, (miei sau iezi) achiziționate din unități ce nu sunt autorizate sanitar veterinar și nu prezintă ștampila de conformitate, ce oferă garanție produsului, vor fi confiscate!

Reprezentanții DSVSA  mai precizau că acest lucru se aplică și în cazul în care mieii sunt primiți de către posesorii  autovehiculelor oprite în trafic, din partea părinților sau rudelor acestora.

Iată cum Legiuitorul, prin această măsură aberantă  se întoarce la obiceiurile din perioada   Epocii de  aur  în care confiscările de miei în perioada Paștelui și a cărnii de porc, în ajunul Crăciunului, deveniseră o practică pentru autorități.

Întrebați de ce nu au organizat un punct pentru abatorizarea mieilor mai aproape de fermele crescătorilor de oi/caprine, în partea de sud a județului în mai multe comune ale acestuia, venind astfel nu numai  în sprijinul acestora, ei  fiind nevoiți să parcurgă un drum lung și istovitor până la Mihăilești, unde se găsește singurul abator autorizat , spre surprinderea jurnaliștilor, Ion Ristea a precizat că până acum niciun primar de comună din județul Giurgiu nu a solicitat, prin vreo notificare, acest lucru.

Centrul de sacrificare al mieilor ar putea fi înregistrat sanitar veterinar doar pentru o perioadă de 5 până la 10 zile – spunea Ion Ristea. Carnea de miel ce se va comercializa în unitățile înregistrate sanitar veterinar trebuie să provină însă numai din unități de abatorizare  autorizate în baza Ordinului 57/2010, iar toate centrele de sacrificare trebuie să întrunească  condiții minime de igienă conform regulamentului 852-853/2004. La care se adaugă Regulmentul nr. 1, bunăstarea și transportul animalelor – menționa dr. Ion Ristea.

În aceste Centre, fiecare DSV deleagă un medic veterinar care urmărește trasabilitatea animalului, în viu, locul din care a fost achizționat, proprietarul, localitatea și dacă zona este indemnă sau nu din punct de vedere epidemiologic. Tot medicul este și cel ce asigură examenele și certificarea carcaselor de miel, ce însă însă nu vor pătrunde în spațiile comerciale înregistrate sanitar veterinar (conf. Ord. 111/2008) – a mai precizat directorul DSVSA Giurgiu.

(Jurnal)

Exit mobile version