Recent, ministerul sănătăţii a reintrodus obligativitatea pentru medicii de familie să asigure permanenţa în centrele de permanenţă pentru medicina primară, astfel încât serviciile medicale de urgenţă să fie degrevate de o parte dintre sarcini, obligate să preia, pe timpul nopţii, şi cazurile care nu sunt deosebit de severe încât să necesite un tratament urgent. Astfel, medicii de familie vor fi obligaţi să facă permanenţă în centrele înfiinţate cu acordul autorităţilor publice şi prin dispoziţia direcţiilor de sănătate publică.  Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, preciza, de curând, că obligativitatea asigurării permanenţei există încă din 2004, dar a fost eliminată în 2008. Decizia de acum trei ani a dus la reducerea considerabilă a numărului de centre de permanenţă, la nivel naţional, din 288 rămânând doar 84, un număr de 17 judeţe fiind total neacoperite din acest punct de vedere.

Aceste centre sunt finanţate anual de către Ministerul Sănătăţii, însă, conform unor date prezentate de Cseke Attila, în anul 2010, din cei 21 de milioane de lei alocaţi, au fost cheltuiţi doar 13,8 milioane.

În acest moment, la nivelul judeţului nostru funcţionează cinci centre de permanenţă (Comana, Călugăreni, Floreşti, Roata, Buturugeni), fiecare fiind deservit de câte şapte medici. Urmează ca, în scurt timp, să se dea în folosinţă, într-una din clădirile fostului Centru de Sănătate de la Ghimpaţi, un nou centru de permanenţă, declara, pentru „Jurnal giurgiuvean”, preşedinta Casei Judeţene de Asigurări Sociale de Sănătate Giurgiu, Florentina Popescu.

Oana CĂLIN