După ce, timp de circa o săptămână, medicii de familie nu au eliberat reţete pentru medicamente gratuite şi compensate, nemulţumiţi fiind de prevederile noului Contract-cadru cu CNAS, în urma negocierilor purtate s-a ajuns la o serie de reglementări care, se pare, i-au mulţumit pe medici, astfel că aceştia şi-au reluat activitatea normală.

Bugetul alocat medicilor de familie – aproximativ egal cu cel al anului trecut

Şi la Giurgiu, lucrurile au intrat în normal, potrivit conducerii Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu. „Practic, la Giurgiu au existat doar câteva cazuri de medici care nu semnaseră actele adiţionale şi care au recurs la acea formă de protest; în urmă cu câteva zile, însă, şi aceştia au semnat acele acte, astfel că, la acest moment, la nivelul judeţului Giurgiu nu mai există niciun fel de probleme legate de asigurarea asistenţei medicale în cabinetele medicilor de familie. Nu ştiu cât de mulţumiţi sunt medicii de noile reglementări, însă cred că nivelul fondurilor alocate de CNAS judeţului Giurgiu, aproximativ egal cu cel din anul trecut, este suficient pentru o bună derulare a activităţii medicilor de familie. Concret, este vorba despre circa 70 de milioane de lei vechi pe care CAS îi decontează unui medic de familie care are pe liste, în medie, 2000 de pacienţi, bani care, personal, mi se par suficienţi, cu condiţia – evident – ca fiecare medic să ştie să gospodărească aceste fonduri cât mai bine”, ne declara Preşedintele Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu, Florentina Popescu.

„Medicii pot acorda cele 20 de consultaţii zilnice…”

Şi, pentru că, printre modificările Contractului-cadru se numără şi limitarea numărului de consultaţii zilnice la 20, am întrebat-o pe şefa CAS dacă acest număr relectă realitatea activităţii medicului de familie. „Consider că 20 de consultaţii pe zi este un număr normal…. Cu alte cuvinte, se pot acorda aceste 20 de consultaţii zilnice, astfel încât să poată fi asigurată şi o oarecare calitate a actului medical… Sigur, vorbim aici de o medie, pentru că nu se va pune problema ca fiecare consultaţie să se inscrie într-un timp standard; medicul este cel care decide cât timp poate aloca unei consultaţii, de la caz la caz. Practic, nu se poate impune un timp-standard pentru o consultaţie”.

Referindu-se şi la un alt tip de consultaţii – cele la domiciliu – Florentina Popescu a precizat că acum Casa de Asigurări de Sănătate decontează doar o singură consultaţie la domiciliu pe zi. „Prin introducerea acestei măsuri, se încearcă limitarea abuzurilor, pentru că, nu de puţine ori, pacienţi care nu necesitau prezenţa doctorului la domiciliu, solicitau acest lucru, fără a avea un motiv întemeiat. Ei bine, acum CAS limitează aceste vizite, iar acest lucru nu îi va afecta prea mult pe medici, pentru că ei ştiu foarte bine care sunt pacienţii care, într-adevăr, au nevoie de prezenţa medicului la domiciliu – pacienţi imobilizaţi la pat, nou-născuţi etc. Asta nu înseamnă, însă, că medicul nu poate veni să facă astfel de consultaţii la domiciliu, doar că aceste consultaţii vor fi plătite de solicitant. Cu alte cuvinte, puteţi solicita oricând o vizită a medicului de familie la domiciliu, însă veţi plăti…”

Programarea la medicul de familie – obligatorie

Un alt aspect al activităţi medicilor de familie reglementat de recentul Contract – cadru este cel ce vizează obligativitatea programării pacienţilor. Potrivit acestor noi prevederi, înainte de a face o vizită medicului de familie, pacientul trebuie să se programeze, iar aceste programări trebuie afişate, în mod vizibil, la cabinetul medical respectiv. Ce se întâmplă, însă, dacă pacientul are o durere acută, ce nu poate „aştepta” programarea medicului? „Evident că nu se poate pune o astfel de problemă, pentru că aici vorbim despre urgenţe, iar aceste urgenţe vor fi tratate fără programare. Practic, până acum, medicii aveau un program de lucru zilnic de 5 ore la cabinet, la care se mai adăugau incă 2 ore de consultaţii pe teren. Acum, aşa cum precizam anterior, programul alocat consultaţilor la domiciliu s-a redus la doar o oră pe zi, deci medicul va fi prezent la cabinet 7 ore pe zi. Ei bine, din aceste 7 ore, 5 vor fi alocate celor 20 de consultaţii programate, iar celelalte 2 vor fi rezervate tocmai acestor urgenţe şi vaccinărilor. Aşadar, dacă este vorba, într-adevăr, despre o urgenţă, oricine se poate prezenta la medicul de familie fără programare, însă, repet, doar dacă este vorba despre o urgenţă reală… Medicul este cel care îşi va organiza activitatea de aşa manieră încât să poată rezolva atât programările, cât şi aceste cazuri”, spune Florentina Popescu.

Dacă despre situaţia medicilor de familie se poate spune că, cel puţin deocamdată, pare rezolvată, se pare că urmează acum medici specialişti, care ar urma să piardă mai bine de jumătate din veniturile actuale, din cauza prevederilor contractuale referitoare la metoda de calcul. La nivel naţional, aceştia avertizează, deja, că vor recurge la acţiuni de protest, însă, din păcate pentru pacienţi, nu va fi vorba despre mitinguri ori greve, ci de refuzul de a mai elibera medicamente compensate ori trimiteri către investigaţi suplimentare, lucru ce îi va afecta, evident, pe pacienţi. „Deocamdată, cred că este vorba doar despre ameninţări, pentru că nu s-a stabilit nimic concret; oricum, la nivelul judeţului Giurgiu, nu există o organizaţie reprezentativă pentru medici specialişti, aşadar nu putem spune că, din acest punt de vedere, am avea un partener de dialog”, a precizat directorul CAS Giurgiu, Florentina Popescu.

Co-plata servicilor medicale – obligatorie şi absolut necesară

Problema co-plăţii servicilor medicale este un alt subiect viu dezbătut în această perioadă. Referitor la acest aspect, directorul CAS Giurgiu a declarat: „Deocamdată, nu cred că putem vorbi prea multe despre coplată, pentru că acest proiect este, încă, în dezbatere publică. Ce se poate spune, însă, cu certitudine, este că, cel puţin în anumite sectoare medicale, acest sistem va fi introdus. Şi aceasta pentru că marea problemă a sistemului sanitar, în general, este că nu mai poate susţine toate servicile medicale, în condiţiile în care, la nivel naţional, 3 milioane de plătitori ai asigurărilor de sănătate susţin 23 de milioane de români… De altfel, cam aceeaşi proporţie se regăseşte şi la nivelul judeţului Giurgiu, unde 35.000 de salariaţi susţin 280.000 de giurgiuveni…Introducerea acestui sistem de co-plată nu are, însă, numai rolul de a aduce mai mulţi bani în sistem (din calculele oficialilor rezultă că nu va fi vorba de nişte sume foarte mari, cu care să putem spune că sistemul sanitar s-ar putea rederesa), ci, mai mult, de a descuraja abuzul de servicii medicale. Cu alte cuvinte, se încearcă o stopare a avalanşei de pacienţi care, de multe ori, aglomerează inutil cabinetele medicilor de familie…

Ideea este că, odată introdus acest sistem de co-plată, probabil că pacienţilor nu la va mai conveni să vină la medic pentru orice nimic şi se vor gândi de două ori înainte de a trece pragul cabinetului… Oricum un lucru este cert: co-plata va fi introdusă şi va fi suportată de toată lumea, indiferent că este vorba despre plătitori de asigurări de sănătate sau nu… Repet, însă, deocamdată, nu putem spune prea multe lucruri concrete despre acest sistem, cum nu putem vorbi, încă, nici despre introducerea tichetului de sănătate”, a mai precizat Florentina Popescu.

Aşadar, din punctul de vedere al Casei de Asigurări de Sănătate, lucrurile s-au liniştit în ceea ce-i priveşte pe medicii de familie. Reprezentata medicilor de familie din judeţul Giurgiu, dr. Rodica Buşcu, ne-a declarat, pe scurt: “Deocamdată, suntem în aşteptarea normelor metodologice de aplicare a noului Contract-cadru cu CAS. Până atunci, însă, activitatea medicilor de familie din Giurgiu se desfăşoară normal, aceştia acordând consultaţii şi eliberând medicamente gratuite şi compensate. Ce se poate spune cu certitudine este că pacienţii giurgiuveni nu mai au de suferit în urma neînţelegerilor dintre medici de familie şi CAS”.

Cristina MOISE