Miercuri , la Giurgiu se juca returul semifinalei din Cupa României: Astra Giurgiu- Petrolul Ploiești. În tur Giurgiuvenii au remizat , 0-0, după un meci extrem de disputat. Înaintea semifinalei , antrenorul adversarei echipei noastre, Răzvan Lucescu spunea: „Te poţi afla în faţa unui trofeu după o dublă manşă. Vom juca în faţa unui adversar foarte bun, o echipă aflată în top 3. Şi adversarii îşi vor dori o calificare. Va fi greu, dar îmi doresc să obţinem calificarea. Cu siguranţă că meciul va fi aspru, încrâncenat, bine pregătit tactic. Va trebui să fim atenţi, să evităm pericolele la poarta noastră. Ar trebui să facem lucrurile diferit faţă de prima parte a meciului din campionat”.  Suporterii „lupilor galbeni” nu concep un eşec cu Astra. Robert Burlacu, unul dintre liderii galeriei petroliștilor declara pentru prosport.ro: „Nu e vorba că le reproşează cineva rezultatele din acest an, suntem pe locul trei, iar acum puţin timp eram prin Liga a II-a. Dar noi, suporterii, vrem atitudine, nu delăsare. Nu vreau să vorbesc doar despre meciul de miercuri, pentru că sunt două jocuri în semifinală. Este important primul meci, iar pentru suporteri contează doar calificarea. Trebuie să trecem de Astra şi să jucăm finala. Altfel, jucătorii au cam încurcat-o cu noi”. De cealaltă parte , Florin Marin , antrenorul echipei Astra Giurgiu, după plecarea lui Daniel Isăilă, vrea să atingă obiectivele propuse, adică  locurile 1-2 în Campionat şi câştigarea Cupei României. Am acceptat aceste obiective, mai ales Cupa României, care poate să fie realizat”,  spunea în acest sens, Florin Marin.

Constantin Budescu , cel de la care se așteaptă totul miercuri seară, pe stadionul local ”Marin Anastasovici”,  a revenit în echipa Astrei după o absenţă de câteva etape, cauzată de probleme disciplinare. Referindu-se la meciul de miercuri seară el spunea la scurt timp după meciul tur: „Şansele rămân 50-50. Era bine dacă înscriam, luam un mic avantaj. Va fi greu acasă, trebuie să marcăm fără să luăm gol. A fost un meci echilibrat, greu, în retur trebuie să ne calificăm, nu să facem spectacol. Indiferent dacă vom juca în finală cu Steaua sau Dinamo va fi la fel de dificil. Am încercat să-mi fac treaba cît mai bine, ceea ce vreau să fac şi în continuare. Mutu a fost o pierdere grea pentru Petrolul, e un jucător foarte bun şi putea face diferenţa. Mai bine pentru noi. Încercăm să înţelegem noul antrenor. Florin Marin a venit cu alte antrenamente, probabil săptămâna asta vom mai învăţa unele lucruri de la el”.

Zilele trecute , unul dintre cei mai înfocați suporteri ai giurgiuvenilor, el însuși un fost jucător de fotbal, Emil Câinaru, ne reamintea că patru dintre foștii mari jucători giurgiuveni, au  devenit ulterior componenți de bază, vedete chiar, ale echipei din Ploiești. Primul amintit a fost Gigi Dumitrescu , un centru înaintaș născut în 1938, plecat din păcate, între timp  dintre noi, ce locuia undeva pe  strada Salciei. După ce a jucat o vreme la Viitorul, Gigi Dumitrescu  a  făcut carieră la Petrolul, alături de faimosul Dridea.  Dragomir Petre este un alt fost fotbalist giurgiuvean ajuns la Petrolul care s-a  consacrat pentru prima oară  jucând în finala Cupei de copii și juniori , bătând mult titrata pe atunci , echipă a Clujului, cu 1-0. Un mijlocaș de excepție ce locuise în cartierul Griviței, tatăl său fiind un reputat avocat.

Al treilea giurgiuvean ajuns să joace și să  aducă faimă echipei Petrolul este inegalabilul Gică Grozea, născut într-o casă de pe strada Tabiei, la doi pași de celebra Alimentară din zonă, ce s-a păstrat până astăzi , într-o familie cu 6 frați . Tatăl său, Manole Grozea, a fost primul primar desemnat în vremea Republicii lui Gheorghiu Dej. Un centru înaintaș cum rar a avut România, un conducător de joc de excepție care toată copilăria sa a petrecut-o pe stadionul Marin Anastasovici… atunci când nu mergea la scăldat, după cum ne declara Emil Câinaru.  Un jucător căruia îi urăm mulți ani înainte, și cu care sperăm să ne mai întâlnim , la Giurgiu.

Ultimul din această listă ar fi Petrică Buduru, un ”sprijinitor” permanent al fotbalului giurgiuvean, care deși plecat să joace în altă parte, și evident și la echipa din  Ploiești ( a fost  la un moment dat chiar conducătorul echipei Astra Ploiești),  a rămas legat permanent de orașul în care s-a născut, a copilărit și s-a consacrat ca fotbalist. Iată cum , întâmplător sau nu, legăturile dintre cele două adversare de miercuri 16 aprilie, din Cupa României, Astra Giurgiu și Petrolul Ploiești, ne dau și mai multe motive de a fi conectați la tensiunea partidei. Hai băieții! Hai Astraaaa!

Echipele probabile la ora începerii meciului:

PETROLUL: Pecanha – Beța, Geraldo Alves, Manasse, Guilherme – de Lucas, Hoban – Priso, Albin, Zicu – Tamuz. Antrenor: Răzvan Lucescu.

ASTRA: Coman – Mățel, Papp, Găman, Junior Morais – Seto, Laban – L. Iorga, Bukari, William – Yazalde. Antrenor: Florin Marin. (T. Florian)