Măsuri luate de Poliţiştii de frontieră pentru afluxul de călători din perioada Floriilor şi a Sărbătorilor Pascale  

0
105

aglomeratie_06622400Având în vedere că, în perioada 24.04-02.05.2016, credincioşii ortodocși vor sărbători Floriile şi Învierea Domnului, în punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Bulgaria, se preconizează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport.

 În acest sens, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a luat toate măsurile necesare astfel încât traficul de persoane şi autovehicule prin punctele de frontieră să se desfăşoare în condiţii normale. Au fost dispuse măsuri organizatorice de suplimentare a personalului repartizat la controlul documentelor până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic.

De asemenea, vor fi  suplimentate arterele de control, pe sensul de ieşire sau intrare în ţară, după caz, în limita configuraţiei şi a infrastructurii  punctelor de trecere a frontierei.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

 De asemenea, reamintim  persoanelor  interesate să călătorească în Bulgaria în această perioadă că, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, reprezentanții  Companiei Naționale de Autostrăzi şi Drumuri Naționale din România efectuează lucrări de reabilitarea a podului Giurgiu – Ruse.  Ca urmare a acestui fapt, circulaţia pe pod se desfăşoară alternativ, pe o singură bandă, iar dirijarea circulaţiei se realizează  semaforizat, ceea ce poate determina apariția unor aglomerări şi timpi de așteptare.

 Recomandări pentru trecerea frontierei:

Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţa cu Bulgaria, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română  a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat. Timpul de aşteptare pentru efectuarea controlului de frontieră va fi monitorizat la nivelul tuturor punctelor de trecere şi va fi actualizat în aplicaţia respectivă.

 Reamintim punctele de frontieră existente la graniţa cu Bulgaria:

pe raza jud. Giurgiu: T.F. Giurgiu- Ruse; pe raza jud. Constanţa: P.T.F. Vama Veche;  P.T.F. Ostrov – Silistra; P.T.F. Negru Vodă-Kardam; pe raza jud. Dolj: T.F. Bechet-Orjahovo; P.T.F. Calafat-Vidin; Pe raza jud. Olt : T.F. Corabia; Pe raza jud. Teleorman : T.F Zimnicea -P.T.F Turnu Măgurele

Verificări sistematice la frontieră

Reamintim că Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere a frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale.

Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

 Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

(Teodora NICOLAU)