În numărul trecut al publicaţiei noastre sub titlul “În Piaţa Centrală pastrama se vinde laolaltă cu telemeaua”, sesizam ignoranţa lucrătorilor Direcţiei Sanitar Veterinare Giurgiu faţă de normele sanitar veterinare privind comercializarea cărnii şi a produselor lactate. În urma acestui material, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare a renunţat la (de)serviciile medicului Gâscă Mihaela, desemnat să autorizeze producătorilor, vânzarea acestor produse, recunoscându-se astfel faptul că deşi avea pârghiile necesare de a împiedica comercializarea brânzei şi cărnii de oaie laolaltă, aceasta nu a făcut-o, încercând să “aburească” echipa de jurnalişti, sesizată de cetăţeni, că totul este perfect legal. Totodată, nemulţumiţi de reacţia unor reprezentanţi din Administraţia Pieţei, s-a dispus ca aceasta să fie gestionată de acum înainte de cel pe care îl lăudam pentru rezultatele obţinute în această activitate, este vorba de fostul director al DADP Giurgiu, Pavel Marian. În legătură cu declaraţia unuia dintre lucrătorii acestui serviciu conform căreia această situaţie de drept se desfăşura cu avizul şefilor, Pavel Marian ne-a spus: “Cel ce v-a declarat n-a ştiut să vă explice că cele două instituţii – DSV şi Administraţia Pieţei – conveniseră ca, până la autorizarea sanitar veterinară a pieţei agroalimentare, producătorii de brânză şi produse din carne să poată vinde în aceste două boxe dar, atenţie!, numai prin respectarea normelor de igienă sanitar veterinară, adică brânza, la brânză iar carnea, la carne, nicidecum laolaltă. Această situaţie este creată de cei care pe lângă brânză mai sacrifică şi oi, vânzându-le ca pastramă şi, pentru a nu apela la un alt angajat care să-i vândă cel de-al doilea produs, le oferă cumpărătorului laolaltă, neţinând cont de normele şi recomandările salariaţilor noştri, respectiv cei ai DSV. Eu sper ca prin reîntoarcerea mea aici să se înţeleagă că astfel de practici ce pun în pericol sănătatea oamenilor nu mai poat continua.” De subliniat că, pe lângă pastramă, comercianţii mai desfăceau şi organe total neidicate a fi comercializate în pieţe de genul celei de la Giurgiu. Conform specialiştilor, organele de oaie adultă, peste 12 luni (căpăţână, coloană vertebrală, intestine splină, plămâni) reprezintă material de risc specific (MRS) depozitarea acestuia făcâdu-se separat, chiar şi neutralizarea lor făcându-se separat şi nu la un loc cu celelalte, oaia fiind totodată purtătoare de paraziţi. Virusul pe care acestea îl poate transmite este similar cu cel al vacii nebune. Medicii veterinari recomandă ca aceste căpăţâni să fie duse la Laboratorul Naţional de Referinţă (DSA) Bucureşti, relevând că acest comerţ cu carne necontrolată reprezintă un atentat la sănătatea cetăţenilor. Ne bucură reacţia imediată a autorităţilor faţă de semnalul nostru, cu speranţa că măsurile luate deocamdată îi vor descuraja pe cei care cred că pot desfăşura oriunde şi oricum acest comerţ deşănţat şi total neconform cu normele europene.

JGR

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.