Măsura plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu 90 de zile, în timp ce alte nouă produse vor fi adăugate.
Până la această decizie lista celor 14 alimente de bază al căror preț a fost ieftinit în vara acestui an arăta așa:
1. pâine albă simplă întreagă, cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități,
2. lapte de vacă proaspăt, la un 1 Litru, grăsime 1,5%,
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac,
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu un gramaj de cel mult 200 de grame,
5. Făină albă de grâu 000, 1 Kg,
6. Mălai standard 1 kg,
7. Ouă de găină de calibrul M 10 bucăți,
8. Ulei de floarea-soarelui 1L,
9. Carne proaspătă de pui,
10. Carne proaspătă de porc,
11. Legume proaspete vrac,
12. Fructe proaspete vrac,
13. Cartofi proaspeți vrac,
14. Zahăr alb tos 1 kg.
„Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilităţile în locuinţe şi gospodării cresc şi, ţinând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum creşte, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile.
Conform unui comunicat al MADR, Proiectul de act normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 prevede totodată extinderea listei cu alte 9 produse agricole şi alimentare:
carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi pere”.
O altă măsură nou introdusă prin acest proiect vizează produsele agricole şi alimentare care intră vrac pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare.
În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003.
Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri, precizează MADR.
De asemenea, proiectul de act normativ aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de 1%, care poate fi aplicat comercianţilor de către unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora.
Potrivit noilor prevederi măsura se aplică pentru toate produsele agricole şi alimentare care se pot achiziţiona cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă.
De precizat că valoarea amenzilor pentru cei care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază, este de 4 milioane de lei!
***Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 a intrat în vigoare pe 1 august 2023. AGERPRES