Numărul maşinilor înmatriculate în Bulgaria creşte de la an la an. În timp ce în cursul anului 2010, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din Ministerul de Interne a primit cereri pentru înmatricularea a 632 de autoturisme provenite din Bulgaria,  în cursul acestui an  au fost înmatriculate un număr de 743. Poliţiştii spun că maşinile radiate în ţara vecină şi care nu sunt înregistrate la noi nu au o poliţă de asigurare valabilă şi reprezintă un pericol pentru cetăţenii ţării noastre prin faptul că proprietarul nu figurează în baza de date a Poliţiei. În această situaţie acesta poate comite infracţiuni fără grija unor consecinţe legale în cazul în care nu este prins pe loc.

După cum ne spunea comisarul şef  Marian Popescu, şeful Serviciului Circulaţie din cadrul Inspectoratului judeţean de Poliţie Giurgiu, foarte multe autovehicule înmatriculate în Bulgaria sunt  antrenate în accidente soldate cu pagube materiale. „Pentru elucidarea împrejurărilor în care s-au produs accidentele – spunea domnia sa – sunt necesare mai multe activităţi ale unor instituţii abilitate în acest sens. De aceea se impune adoptarea unei propuneri legislative prin care înmatricularea în alt stat a maşinilor achiziţionate sau cumpărate de cetăţeni români să aibă dreptul de a circula pe teritoriul României o perioadă de 90 de zile, în această perioadă urmând ca noul proprietar să-şi depună documentele la instituţiile abilitate, pentru ca autoturismul să fie înmatriculat,  cu respectarea prevederilor legale, şi să-şi achite taxele.” Dacă va fi aprobată această nouă reglementare, ea va putea fi aplicată pentru maşinile denumite de poliţişti, “fantomă”, pentru că nu figurează nici în calculatoarele poliţiştilor bulgari, dar nici ale celor din România. “Pentru maşinile pentru care nu se plătesc taxe nici la noi, nici în Bulgaria, adică pentru acelea care au fost luate din Bulgaria în urma unui act încheiat la notariat, dar nu de vânzare-cumpărare, ci de împrumut, cu ajutorul căruia se  poate folosi maşina, problemele apar după ce proprietarul merge la autorităţile din ţara vecină şi face o cerere de radiere a acesteia, pentru a fi scutit de taxe” – mai spunea Marian Popescu. Interesul autorităţilor din Bulgaria pentru aceste maşini a fost adus la cunoştinţa celor din România încă de anul trecut, când deja se căutau circa 6.000 de astfel de autoturisme pentru care nu se mai încasaseră taxele aferente. Tot de atunci s-au organizat numeroase acţiuni în comun, în acest scop, mai ales pentru a-i familiariza pe agenţii de circulaţie români cu cititul actelor de înmatriculare ale maşinilor cu numere bulgăreşti. Dar, aşa cum ne declara comisarul şef Marian Popescu, şi poliţiştii noştri manifestă acelaşi interes pentru a lămuri această situaţie, în special pentru cazurile în care şoferii acestor maşini ar putea fi implicaţi în accidente de circulaţie. La această dată, în evidenţele Poliţiei Rutiere române ar exista aproape 18.735 de maşini cu numere de Bulgaria. Contabilizarea acestora s-a făcut în urma aceloraşi acţiuni organizate de poliţiştii români şi bulgari, desfăşurate săptămânal, începând cu luna iulie a acestui an,  acţiuni organizate în judeţele Dolj, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa.

Florian.T

3 COMENTARII

  1. Si dupa ce aceasta propunere legislativa va intra in vigoare traduceti-i si dobitocului care v-a facut aceasta declaratie, ca ma duc si imi iau rezidenta in Russe cu 200 de euro, si sa vedem atunci cum mai ma pune sa imi inmatriculez masina in romania ca asa vrea el?
    Si sa ii mai comunicati ca doar un cretin poate sa propuna asa ceva, pentru ca in acest caz ar trebui inmatriculate la el la Giurgiu si masinile de Bucuresti, ca sunt doar din alt judet nu? Si sa dea amenzi malureanu, polifron, racaru, sarbu sau tiganila ca asa vrea muschiul lui Popescu

  2. Nea Popescule esti departe de adevar, asa cum ai urcat tu in ierarhie de la Srg major la comisar. dupa mintea ta vrei sa schimbi legile UE.Si tu si tembelii din guvern sunteti niste tampiti, voi nu intelegeti ca daca aceasta taxa ar fi mai maleabila Statul ar castiga mai mult si noi nu am mai avea numere de Bulgaria? In UE pot sa-mi iau masina din ce Tara vreau si sa circul in toate tarile UE, Nu puteti voi sa schimbati ,la 90 de zile ca nu va da voie UE ,si iar platiti amenzi fraierilor.

  3. nea popescule,vezi cate masini inmatriculate pe romania nu au asigurare,k tot iti pui oamenii sa pandeask non-stop pe sosea,mai vezi din cate accidente se intampla cate masini sunt de BG si cate de RO,si vezi atunci care sunt alea mai multe fara asigurare.DAR PE FISU LU TACHE NU-L MAI VEDETI,PE NEAMUL LUI BUTOANE NU-I MAI VEDETI……cum incalca orice regula de circulatie,pe viorel gheorghe,fostul vostru coleg care umbla numai beat ,nu-l vedeti???????????