Zilele trecute am fost interpelaţi de o fidelă cititoare a publicaţiei noastre care ne reclama faptul că fetiţa dumneaei, elevă în clasa întâi la Şcoala Generală nr. 5 “Emil Gulian” din municipiu, până de curând primea, pe lângă laptele şi cornul, şi câte un măr, dar  că de câteva zile mărul a dispărut din meniu, rămânând numai cornul şi laptele. Femeia îşi punea întrebarea firească, dacă nu cumva banii de mere din acest program naţional, nu sunt  folosiţi  în alte scopuri aşa cum deseori se obişnuieşte “pe la noi”. Aşa cum v-am obişnuit, ne-am informat ca să  putem răspunde acestei dileme, contactându-l  pe directorul şcolii nr. 5, prof. Gheorghe Bivolaru care ne-a confirmat că de mai mulţi ani se dau şi mere pe lângă laptele  şi cornul cu care s-au obişnuit copiii, dar numai pentru o  perioadă determinată din cursul anului şcolar şi anume noiembrie  –  martie. Acest program, mai spunea directorul şcolii, este coordonat de către Consiliul Judeţean, pentru un răspuns competent recomandându-ne o persoană avizată din cadrul Consiliului Judeţean.

Înarmaţi cu această informaţie am contactat serviciul ce se ocupă de respectarea acestui program naţional de unde am aflat următoarele: Pentru implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, în conformitate cu H.G Nr. 800/2013, pentru anul şcolar 2013-2014, s-au acordat gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,37 lei /elev, pentru o perioadă de doar 85 de zile.

În concluzie mărul nu a dispărut  din program ci copiii  vor trebui să aştepte ciclul noului an şcolar când vor beneficia din nou de mere, pentru  alte 85 de zile. Iată cum în timp ce copiilor  noştri le curg balele după un măr, oameni cu funcţii importante, foşti miniştrii, foşti  parlamentari, aleşii noştri (?!), sunt cercetaţi de către DNA pentru mită şi şpăgi de milioane de euro, preţul a miliarde şi miliarde de mere,  pentru zeci şi poate chiar sute de ani, de acum încolo.

I.C.MANDU