sotia-lui-ekeng-ajunge-azi-in-romania-jucatorul-avea-o-fiica-de-un-an-si-jumatate-ultimul-mesaj-de-pe_size6 (1)

Foto: Ea era fetița pentru care Patrick plecase departe de casă ca să câștige bani pentru a-i oferi o viață mai bună și o educație sănătoasă …Nu a mai apucat, din păcate, să o vadă crescând și nici pe celălalt copil cu care soția sa era însărcinată.

Trebuia să mai moară cineva pentru a ne demonstra marile carențe din sistemul de sănătate românesc. De data aceasta nu am mai murit unul de-al nostru,  ci un tânăr camerunez, Patrick Ekeng.

Moartea acestui fotbalist ne demonstrează încă o dată indiferența și lipsa de responsabilitate  cu care ne-am obișnuit să tratăm totul, chiar și pe semenii aflați între viață și moarte.  

Avem în continuare nevoie de tragedii ca să descoperim ce este normal, legal și moral. 

Dincolo de  incoerența care se instalează imediat ce apare o astfel de tragedie, în ceea ce privește reacția și declarațiile autorităților, ne trădăm totodată și lașitatea , cei responsabili  străduindu-se din răsputeri să se scuze sau să dea vina pe alții, pe sistem, pe orice altceva , ca în cele din urmă, să constatăm , conform butadei sinistre, că tot mortul e de vină!

Iată în rândurile de mai jos confirmarea  acestor observații ale noastre, în cadrul  câtorva declarații despre acest caz , luate din presa națională…

 Ce spune Arafat despre cazul Ekeng

 Potrivit celor de la ştirileprotv.ro, Raed Arafat a afirmat că s-au găsit nereguli ”serioase” în urma controlului efectuat sâmbătă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), după decesul fotbalistului de la Dinamo Patrick Ekeng.  

”… am început o acţiune de inspecţie şi control a DSU, şi încă la momentul acesta acţiunea este în desfăşurare. Noi ce am verificat astăzi este dacă toate aspectele inclusiv cele prevăzute prin autorizarea dată de către Direcţie Sanitară firmei respective au fost respectate. Ce pot să spun până acum că s-au găsit nişte nereguli serioase, dar nu mă pronunţ până nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli înseamnă că cineva nu a respectat regulamentele şi legislaţia sau după ce a obţinut o autorizaţie a modificat ceva şi nu a respectat mai departe ce la momentul autorizării a fost corect”, a declarat presei secretarul de stat în MAI.

 Arafat a mai declarat că din punctul său de vedere este uşor de observat dacă un pacient a fost supus manevrelor de resuscitare. În cazul pacienţilor aflaţi în  în stop cardio-respirator şi, mai ales, fără puls resuscitarea acestuia începe pe loc deoarece lupta pentru salvarea sa este una contra cronometru. Din acest motiv defibrilarea trebuie să aibă loc rapid, iar oxigenarea trebuie să fie rapidă şi atunci nu pierzi timpul prin manevre de evacuare a pacientului, a mai adugat acesta.

”În mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. În primul rând, se vede când îl pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare rămân (…) când cobori din maşină în mod normal iei monitorul cu tine, nu îl desfaci în maşină. Regulile medicinei de urgenţă sunt acelea că bolnavul, odată începută monitorizarea lui, nu o întrerupi până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat”, a mai precizat  şeful DSU.

Secretarul de stat a spus că, în conformitate cu Legea sportului, la astfel de competiţii este necesară prezenţa unui echipaj cu o ambulanţă de tip B, care să aibă dotarea corespunzătoare, ce presupune un defibrilator, o trusă de resuscitare, oxigen, aspirator.

 Mărturia cutremurătoare a fotbalistului Florin Tănase

Medicul lui Dinamo, Liviu Bătineanu, a susţinut că fotbalistulului nu i s-au făcut manevre de resuscitare pe teren, pentru că avea puls. Jucătorul Viitorului, Florin Tănase, care era la doar doi pași de medic spune cu totul altceva:„Când l-au ridicat pe targă, eu am văzut că nu mai respira”…”Eu le ziceam să-i bage mâna-n gură să nu-şi înghită limba, iar doctorul mi-a zis că respiră”,  a declarat Tănase pentru  digisport.ro.

Ce dorește Dănciulescu

Antrenorul secund al dinamoviștilor, Ionel Dănciulescu, a relatat şi el faptele, la aproape 24 de ore după producerea tragediei: „La meci n-au fost două ambulanțe, ci trei, dotate cu tot ceea ce e necesar. Mai departe, de ce nu a fost folosit acel defibrilator și celelalte lucruri nu știu. Sunt foarte multe întrebări fără răspuns, cu siguranță trebuie să aflăm răspuns la fiecare întrebare pentru că nu mai trebuie să se întâmple ce s-a întâmplat. Sper din tot sufletul ca după examenul IML să avem aceste răspunsuri, iar cei vinovați să răspundă”, a mai spus Ionel Dănciulescu.

Vă reamintim că  vineri 6 mai, seara, în timpul  meciului Dinamo-Viitor, unul din jucătorii alb-roşilor, camerunezul Patrick Ekeng,   s-a prăbuşit pe gazon şi a murit.  Era minutul 70 al partidei  iar mijlocaşul camerunez Patrick Ekeng, intrase pe gazon doar  de 7 minute, când s-a prăbușit inexplicabil la mijlocul terenului.

Era sau nu bolnav camerunezul?

Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, a declarat că nu a sesizat nicio problemă de sănătate în cazul camerunezului în ultimele zile, cu excepţia unei banale probleme musculare. Totuși, familia lui Patrick Ekeng spune că tânărul fotbalist s-a plâns celui mai bun prieten că nu se simte bine.

„I-a spus celui mai bun prieten că nu se simte în stare să intre pe teren. Că se simte foarte obosit”, a spus Monique Chantal, sora lui Patrick Ekeng

Sora şi mama jucătorului nu ştiu dacă Patrick a împărtăşit aceste gânduri şi cu cineva din stafful echipei Dinamo. Ştiu doar că l-au pierdut: „E dificil să vorbesc acum despre fiul meu, dar cred în Dumnezeu şi mă supun dorinţei Lui. Dacă acesta este fotbalul şi aşa trebuie să fie viaţa fotbaliştilor profesionişti, atunci ar trebui să reflectăm serios la acest lucru”, a spus Celine Chem, mama lui Patrick Ekeng.

Jurnaliştii de la BBC mai scriu că Organizaţia internațională a jucătorilor profesioniști de fotbal, FIFP ro, şi-a exprimat îngrijorarea pentru modul în care s-a intervenit în acordarea primului ajutor în cazul jucătorului şi aşteaptă, la rândul ei, răspunsuri.

„Era un om extraordinar, foarte generos şi un adevărat gentleman. Tuturor din familie ne e cumplit de greu în aceste momente. E un coşmar”, a subliniat sora lui Patrick Ekeng.

Poliția și procurorii au deschis dosar penal ”in rem” pentru a stabili în ce condiții s-a produs moartea fotbalistului.

De precizat că în semn de respect Dinamo a retras definitiv tricoul cu numărul 14, purtat de Patrick Ekeng.

 (Jurnal)

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU