Peste 5.000 de angajaţi din sistemul de sănătate au protestat sâmbătă 2 noiembrie în Capitală, printr-un ”Marş al Tăcerii” , cu scopul de a transmite guvernanţilor mesajul că nu sunt slugi, după cum a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. Acesta a mai precizat că medicii nu ies în stradă pentru că suferă de foame, ci pentru a face apel la demnitate… Aurelia Grosu, lider în sindicatul ” Sanitas” – județul Giurgiu, ne spunea că din județul nostrum la marșul de sâmbătă au participat peste 50 de manifestanți cărora li s-au alăturat alți 30 de medici conduși de președintele Colegiului Medicilor, dr. Ladislau Pick.

Aurelia Grosu ne spunea că reacția Ministerului a fost anostă, acesta venind cu un comunicat în care își manifesta ”nedumerirea” pentru gestul cadrelor sanitare de a ieși în stradă. ”Niciodată cadrele sanitare nu au fost atât de organizate ca la acest marș, dovadă că lucrurile au devenit extrem de serioase în sistemul sanitar ” mai declara Aurelia Grosu. ”Înveți mai mult de 20 de ani, oficial, și după 30 de ani de muncă te trezești ca medic specialist cu un salariu de 2.200 de lei, fiind nevoit, pentru a mai câștiga ceva, să faci și gărzi…Nu credeți că este umilitor? ” Principalele solicitări ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate sunt:
alocarea pentru sănătate a 6% din PIB până în 2016
dublarea salariilor medicilor rezidenţi
o legislaţie care să protejeze independenţa profesioniştilor şi autonomia spitalelor
apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi
o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate
organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servici prompte şi de calitate pentru pacienţi.
Potrivit calendarului de proteste, anunţat  în luna septembrie a acestui an de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, în această lună ar putea fi declanşată o grevă generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, şi chiar demisii în bloc în cazul în care guvernanţii nu vor răspunde în niciun fel solicitărilor medicilor . Aurelia Grosu ne mai preciza că în data de 14 noiembrie urmează a se întruni Consiliul Național Sanitas care va hotărâ calendarul următoarelor mișcări sindicale. (T. Florian)