marin-anton-liviu-mafteiReporter: Este adevărat că veţi fi numit prefect al judeţului, domnule deputat sau este vorba de un nou zvon?

Marin ANTON: Ştirea este o aiureală… Avem un Guvern tehnocrat care nu va numi  niciodată ca prefect un om politic. În momentul când dai ştiri de genul acesta este  elementar să mi se dea şi mie  un telefon. Nu este prima ştire care o dă Doamna (n.a. – prefecta Lavinia Crişu) despre persoana mea  fără a discuta cu mine. Bănuiala se duce şi către tandemul liberal Gigi Ştefan – Dumitru Beianu. După ce  m-au văzut luând legătura cu anumiţi lideri liberali de la Centru, cei doi, probabil,  au fost tentaţi să creadă în această posibilitate sau poate au auzit ceva, şi au auzit prost… speculând informaţia cum au vrut ei. Nu ştiu…! Nu cunosc scopul acestui zvon – a mai spus Marin Anton !

Rep: Domnule Deputat, în condiţiile în care se vorbeşte despre o eventuală colaborare a UNPR  cu PNL-ul, mai  este  loc de ALDE în această eventuală ecuaţie, după cum precizaţi d-stră la ultima noastră discuţie?

M.A: UNPR-ul are acum o situaţie foarte delicată. Ieri (n.a.- 9 martie) au mai plecat 6 deputaţi la PSD. Va fi o situaţie foarte grea să gestionezi partidul în momentul plecării liderului (n.a.- Gabriel Oprea), pentru că UNPR-ul a fost un partid de lideri şi în momentul când acesta va pleca partidul va fi foarte greu de controlat. Poziţia pe care a avut-o Ion Răducanu,  liderul grupului parlamentar UNPR din Camera Deputaţilor, săptămâna trecută, mie mi-a plăcut foarte mult. A fost  o poziţie ce a demonstrat un act de independenţă şi o apropiere de zona liberală. O atitudine tranşantă şi totodată de independenţă, pe care eu o susţin. Odată cu aceasta, atitudinea de umilinţă de până acum faţă de PSD se pare că ia sfârşit. PSD-ul s-a folosit foarte tare de UNPR ca să-şi ducă guvernarea la capăt şi în momentul în care am dat de greu, ne-au aruncat la coş. Din punct de vedere al strategiei politice, jos pălăria pentru ei, pentru că au ştiut să-şi apere şi să-şi pună în practică interesele. Trebuie însă precizat că ce se întâmplă cu UNPR-ul la nivel Central nu schimbă cu nimic proiectul meu de la Giurgiu în care împreună cu ALDE  încercăm să strângem forţele de dreapta  în jurul unui proiect comun. Nu ne-am înţeles deocamdată  cu PNL-ul , dar în acest proiect se regăseşte şi UNPR-ul şi ALDE şi PMP-ul, încercând ca împreună să realizăm o contrapondere la ceea ce a creat PSD-ul în Giurgiu. Ce facem noi la Giurgiu nu schimbă cu nimic însă datele problemei la nivel naţional…Vrem să ne batem cu PSD-ul, cu Nicolae Bădălău…

Rep: Ce şanse ar avea Niculae  Bădălău  pentru atingerea procentului de 70%  privind candidaturile social democraţilor la alegerile din iunie ?

M.A: După părerea mea el nu va reuşi să obţină nici măcar 13 consilieri judeţeni, aşa cum şi-a propus, cu toată aglomeraţia asta de primari PSD pe care o are…Pentru că alegerile locale se vor decide din primul tur , votul va fi împărţit. Veţi vedea consilieri judeţeni şi de la partidele mai mici. Vor fi liste separate şi vor fi consilieri judeţeni atât  de la  UNPR, cât şi de la ALDE, Mişcarea Populară sau de la PSRO-ul  al d-nei Liliana Ciobanu. Un consilier judeţean va fi făcut cu maxim 2000 de voturi!

Rep: Aveţi încredere în acest proiect de coagulare a dreptei, un proiect care s-a mai încercat în România…

M.A: S-a coagulat deja foarte tare, să ştiţi. Eu merg foarte des în teritoriu şi  veţi vedea curând foarte multe surprize în Giurgiu. Dacă vă amintiţi, la nivelul anului 2012, spuneam presei  că vor fi primari favoriţi ce vor pierde alegerile, dar că vor deveni primari candidaţi pe care nimeni nu dădeau atunci doi bani pe ei.  Nu ştiu câţi m-au crezut…Nimeni nu dădea vreo şansă lui Breazu Gheorghe de la Putineiu în 2012, pe Marincă (n.n-Negru Marian) de la Letca, pe Paşol Ionel de la Schitu, pe Ion Niţu de la Mihai Bravu ,  pe Ilie Ene de la Stoeneşti, pe Constantin Ionescu de la Toporu, sau pe Costel Spălatu de la Răsuceni. Nimeni nu le dădea nicio şansă deşi eu vorbeam despre ei, presei…Lumea mă întreba: – Cine sunt, mă, ăştia? O să vedeţi că şi acum ca şi atunci cel puţin 15 primari vor pierde alegerile în judeţul Giurgiu. Ţineţi minte ce vă spun acum,  cu 3 luni înainte de alegeri: acolo unde astăzi se vorbeşte  despre mari favoriţi vor apare  mari surprize,  căci alţii vor fi cei care vor câştiga alegerile. Lucrurile evoluează… Vă repet ,  dacă PSD-ul va lua 13 consilieri judeţeni vor fi foarte tari!

Rep: Credeţi în cuvântul şi promisiunile lui Dumitru Beianu în cazul unei coagulări a Dreptei, câtă vreme s-a dovedit că acesta  a minţit şi a păcălit cu nonşalanţă, în stânga şi-n dreapta, dezamăgindu-i chiar şi pe proprii membri ai PNL Giurgiu?

M.A: Nu vreau să comentez situaţia din PNL Giurgiu şi ce face dl. Beianu în acest Partid. Adversarul meu este cu totul în altă parte. Vom vedea cum se va ţine domnul Beianu de cuvânt. Sper ca PNL-ul să meargă cât mai bine să obţină un număr cât mai mare de consilieri şi după aia, după alegerile locale, se va putea discuta orice şi se vor putea ţine de cuvânt. din punctual meu de vedere.

Rep: Ce urmează să facă deputatul Marin Anton în următoarea perioadă, premergătoare alegerilor din iunie?

M.A: Eu continui să îmi pregătesc echipa de lucru de care vă vorbeam…cu foarte multă trudă şi muncă. Este o echipă a speranţei în care încep să cred din ce în ce mai mult. Sper să  vină şi să vadă acest lucru şi alţi primari, care astăzi s-au dus lângă dl. Bădălău dintr-un confort personal , dar care îşi vor da seama că nu vor beneficia de acest confort la care sperau. Bădălău nu le va oferi nimic din ce ei  speră astăzi, ci va conta până la urmă doar munca lor proprie.  Aşa că eu aştept. Va urma o perioadă de două luni cu foarte multe negocieri şi schimbări în politica giurgiuveană. Este un proiect la care ţin şi în care eu cred. Vreau să coagulăm forţele de dreapta pentru că eu cred că guvernarea 2016-2020 va fi fi o guvernare de dreapta!

Rep: Ce se întâmplă cu UNPR-ul la nivel local, căci nu prea este vizibil…

M.A: UNPR-ul se mişcă… Să ştiţi că munca pe care o desfăşoară preşedintele acestuia, Viorel Teodorescu, este o muncă de Sisif, dar o să vedeţi ce rezultate va avea şi UNPR-ul la nivel de Giurgiu. Împreună cu celelalte formaţiuni  de care aminteam vom crea o forţă cu care cu siguranţă o să contrabalansăm  “stânga” de la Giurgiu…!

Florian TINCU