Reunit în şedinţă la Palatul Victoria, Cabinetul Boc a decis, la scurt timp de la anunţul Curţii Constituţionale că tăierea pensiilor este un act ilegal, majorarea TVA-ului la 24%, de la 19%. Măsura a intrat în vigoare la 1 iulie. Acest lucru se aştepta să ducă la o scumpire a tututor produselor şi serviciilor vândute în România şi la o creştere a inflaţiei. Potrivit ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, majorarea TVA asigură până la sfârşitul acestui an venituri suplimentare de 3,5-4 miliarde lei, permiţând României să se încadreze în ţinta de deficit de 6,8% din PIB. El a precizat că măsura majorării TVA a fost inclusă în OUG de modificare a Codului Fiscal adoptată de Guvern.

Propunerea de majorare a TVA a fost trimisă către FMI, care a luat, în baza acesteia, o decizie în privinţa acordării tranşei de împrumut. Guvernul a insistat totodată ca Parlamentul să opereze modificările la legile privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, astfel încât aceste măsuri să poată fi aplicate de la 1 iulie. Creşterea TVA va duce la un echilibru şi la o stabilitate financiară şi fiscală, dar fondul de pensii rămâne în continuare deficitar, spune reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. „Această creştere a TVA este o măsură care nu rezolvă problema de fond a deficitului cu care fondul de pensii se confruntă. Deci, ca să înţelegem foarte clar, această măsură va duce la un echilibru şi la o stabilitate financiară şi fiscală, dar problema este că fondul de pensii rămâne în continuare deficitar şi acest deficit creşte de la an la an şi că numărul contribuabililor descreşte, iar numărul beneficiarilor creşte şi populaţia este într-un proces de îmbătrânire care nu poate să fie rezolvat”, a spus Tănăsescu. El mai susţinea că reforma pensiilor sociale de stat trebuie făcută imediat şi clasa politică trebuie să înţeleagă acest lucru. „Eu cred trebuie renunţat la discuţiile politicianiste şi trebuie privit cu luciditate modul în care putem să rezolvăm aceste probleme ale fondurilor sociale, fiindcă fondul de somaj este în deficit, fondul de pensii este în deficit, fondul de sănătate este în deficit. Asta înseamnă că banii din bugetul de stat, aceste taxe şi impozite pe care noi le plătim, o parte din ele se vor transfera în aceste bugete ca să poată fi echilibrate şi să poată să funcţioneze”, a mai spus Tănăsescu.

Afaceriştii, la unison: scade puterea de cumpărare, creşte şomajul!

Creşterea TVA va conduce la majorarea preţurilor în toate domeniile economiei, la scăderea puterii de cumpărare, la inflaţie şi la creşterea şomajului, spun la unison oamenii de afaceri şi reprezentanţii patronatelor. Astfel, Nicolae Barbu, unul dintre cei mai de succes afacerişti din Giurgiu, ne spunea că orice creştere a taxelor produce, automat, efecte negative în economie. Pe de altă parte, niciodată o creştere de taxe sau impozite nu a dus la remedierea sau la dezvoltarea unei societăţi. „Dacă vrei să dezvolţi o economie, atunci este imperios necesară reducerea taxelor, a fiscalităţii şi a birocraţiei. Normal mi se părea ca politica economică aplicată de Guvern în această perioadă să fie „puţin de la mulţi, nu mult de la puţini”. Efectul imediat este că mulţi oameni de afaceri, pentru a supravieţui pe piaţă, vor merge la limita legii, ceea ce va duce, mai mult ca sigur, la o dezvoltare a aşa-zisei „economii subterane”. Nici producătorii din panificaţie nu sunt prea fericiţi de decizia Guvernului. „Problema cea mare este că şi aşa abia supravieţuiam pe piaţă, din cauza taxelor şi a cheltuielilor mari pe care eram nevoiţi să le facem. Acum, pierderea va fi şi mai mare, odată cu creşterea TVA. Spunea cineva că oricine are nevoie de pâine, aşa că să nu ne plângem… dar noi achităm toate cheltuielile la valoare de 24 % TVA, şi suntem obligaţi să ne vindem produsele – pâinea, în cazul de faţă – la preţuri care nu includ asemenea creştere…”, spunea Liliana Sima, administratorul SC PANESIM SRL.

Majorarea TVA vs Curtea Constituţională

Creşterea cu cinci procente a TVA-ului aduce şi critici de ordin juridic. Specialişii spun că nu poate fi modificat Codul Fiscal prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, fapt ce ar putea duce din nou la blocarea aplicării unei măsuri anticriză.

Parlamentarul PNL Ciprian Dobre le-a reaminitit guvernanţilor că în Codul Fiscal, articolul 4 scrie că o modificare a acestuia poate fi făcută doar prin lege şi poate intra în vigoare după un termen de şase luni, începând cu 1 ianuarie a anului urmator fiscal.

Pe de altă parte, ministrul Vasile Blaga a declarat că este imposibil ca decizia de mărire de TVA să fie declarată neconstituţională şi că totdeauna s-au făcut astfel de modificări. Pe de altă parte, premierul Emil Boc a cerut prefecţilor să explice populaţiei că taxa pe valoarea adăugată a fost majorată pentru a permite finanţarea deficitului şi să se implice „activ” şi în expunerea altor măsuri considerate pozitive şi adoptate de Guvern, asigurându-i că ştie că sunt astfel puşi în situaţii delicate.

Până la momentul în care adevăratele efecte ale majorării TVA vor fi resimţite de populaţie nu mai este decât un pas, susţin analiştii. Astfel, aceiaşi analişti spun că în primele luni de vreme rece românii ar putea ieşi în stradă, rezultatele nefiind unele bune, în opinia lor. Dovadă stau evenimentele din 1989, când foamea şi frigul au scos în stradă milioane de români, pentru a dărâma regimul lui Nicolae Ceauşescu. Dar până atunci, oamenii de rând vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru orice vor achita, iar bugetarii se văd loviţi de două ori: odată în venitul lunar, care a fost diminuat cu un sfert, şi a doua oară prin achitarea a cinci procente în plus TVA pentru orice produs sau serviciu. Şi, pentru a nu-şi pierde clienţii, mulţi comercianţi au decis reducerea adaosului comercial, în ideea de a nu majora semnificativ preţul final al produsului cumpărat de la raft. Ba, în unele cazuri, s-au constatat scăderi ale acestor preţuri. Rămâne de văzut care va fi finalitatea deciziei luate de Guvernul Boc. Cert este că, urmare a analizării măsurilor, Fondul Monetar Internaţional a decis acordarea a încă unei tranşe de împrumut, adică a unei noi guri de oxigen pentru România.

D.C.