luni, ianuarie 27, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Luni, 27 ianuarie, se susțin primele probe de competențe la BAC – 2025. Ce este interzis candidaților, în sala de examen.

Luni, 27 ianuarie, se susțin primele probe de competențe la BAC – 2025. Ce este interzis candidaților, în sala de examen.

0
Luni, 27 ianuarie, se susțin primele probe de competențe la BAC – 2025. Ce este interzis candidaților, în sala de examen.

Luni, 27 ianuarie, încep probele de competențe pentru elevii din ultimul an de liceu. Primele vor fi probele orale.

Calendarul probelor de competențe la BAC 2025

  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D.

Este pentru prima dată în istoria recentă când examenul de BAC 2025 începe în timpul anului școlar.  Probele de competențe pot începe și înainte de ora 13:00, deși inițial  Ministerul Educației informase școlile că pot începe abia după această oră, scrie Edupedu.ro.

Reguli obligatorii pentru elevi în sala de examen

 Obiecte interzise în sala de examen:

Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul

Se interzice candidaților la examenul național de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

 Candidații care încalcă regulile menționate sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane, și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.

 Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat.

 Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa, se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului național de bacalaureat.

 Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen. În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat.

 Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala de examen după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Insp. General al IȘJ Giurgiu despre examenul de Bacalaureat…

Întrebat dacă au existat reacții față de această măsură a sușținerii examenului de competențe în timpul anului, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu ne-a spus:

Nu am primit până acum vreun  feedback negativ, nici din partea  cadrelor didactice, nici a elevilor sau părinților acestora,  în  ceea ce privește această sesiune de competențe, ci dimpotrivă, ne-am organizat  foarte eficient la nivel de județ. Toate Centrele funcționează așa cum ar funcționa și în sesiunea din vară, fiecare unitate de învățământ, în funcție de infrastructura necesară a desfășurat programul astfel încât să nu fie afectat procesul de învățământ.

Și aici  mă refer la celelalte cursuri… Iar materia să fie recuperată în funcție de decizia Consiliului de Administrație , la nivelul fiecărei unități școlare.”

Întrebat dacă există anumite modificări, prof. Ion Ghimpețeanu a precizat:

„Examenul de competență a suferit ceva modificări în raport cu ceilalți ani, mă refer la competențele digitale care  până în anul școlar trecut , se desfășurau în toată țara, la aceeași oră, întrucât primeam subiectele în regim on line, la nivel național. De data aceasta subiectele sunt transmise în două sesiuni de interval orar, astfel încât nu mai este nevoie de extinderea programului  de examen, așa cum de altfel „Liceul Dimitrie Bolintineanu”  o făcuse printr-o solicitare expresă către Inspectorat...

 În ceea ce privește competențele de comunicare într-o limbă de circulație internațională, acestea sunt structurate în două probe și anume:  proba orală și proba  clasică, nefiind modificări semnificative față de  examenele anterioare.

Examenul la limba română  nu a suportat nicio modificare. El se desfășoară exact ca și până acum. Repet, toate unitățile de învățământ liceale au un program propriu transmis către Inspectorat,  la nivelul instituției există Comisii propuse de către unitățile de învățământ, comisii ce au fost validate de către Inspectoratul Școlar. Totodată comisia monitorizează  întreaga activitate, la nivel de județ.

Poate un aspect pozitiv în organizarea acestei sesiuni, în acest sezon, îl reprezintă temperaturile…Elevii și profesorii nemaifiind nevoiți să suporte acele călduri caniculare din timpul verii. Evident că pot fi și  voci, care se vor întreba, retoric, de ce aceste examene de competențe se desfășoară în timpul anului școlar , însă nu este chiar o premieră. A mai existat, în urmă cu ceva ani, același mod de organizare.

Probabil  că Ministerul, așa cum am urmărit și în cadrul unui interviu cu Ministrul Educației, va face o analiză  a impactului, a rezultatelor și în urma  concluziilor se va lua o hotărâre la nivel de Minister,  în ceea ce privește desfășurarea acestor competențe, în anul școlar următor, probabil o analiză de impact asupra tuturor factorilor implicați” – a mai menționat prof. Ion Ghimpețeanu, inspector general al IȘJ Giurgiu.

(Florian Tincu)

sursa: Digi 24

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
11.5 ° C
11.5 °
11.5 °
53 %
3.8kmh
0 %
lun
13 °
mar
15 °
mie
15 °
joi
15 °
vin
11 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com