27930sfantul-ilie-1  Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul este cinstit de creştini, luni, 20 iulie, ca aducătorul de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a Focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.

Sfântul Ilie, cel care i-a pedepsit pe proorocii mincinoși, a fost un mare făcător de minuni în timpul vieții, dar și după, când se spune că s-a urcat la cer într-un car de foc. Mare Proroc, Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide și a închide cerurile”.

            În multe zone din ţară, de Sfântul Ilie se mai păstrează tradiţia recoltării mierii de albine, cunoscută sub numele de „retezatul stupilor”. Datina este împlinită de bărbaţii credincioşi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. La masa festivă sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de hoţi.

Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor; de aceea, în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. În dimineaţa praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală şi se păstrează în farmacia casei. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul. Este bine să facem provizii de busuioc , o plantă cu efecte miraculoase pentru sănătate şi pentru viaţa spirituală.

 Atât în mediul urban, cât şi în cel rural, în ziua praznicului, gospodarii consumă fructe proaspete, cu excepţia merelor văratice. Tradiţia spune că, oricine respectă acest obicei, va fi sănătos tot anul. În schimb, tot prin tradiţie, gospodarii nu trebuie să mănânce în această zi mere de vară nesfinţite, pentru a fi apăraţi de trăsnete. O altă datină spune că persoana care nu ţine seama de această tradiţie, pe lumea cealaltă va avea parte numai de mere.

            Totodată, în ziua de Sfântul Ilie, mulți români își celebrează onomastica. Statisticile existente la nivel național arată că, peste 120.000 de persoane (cca 0,55%) poartă numele Sfântului Ilie. De asemenea, multe biserici din România, de la orașe sau de la sate, au hramul marelui Proroc Ilie. (Teodora NICOLAU)