Începute în anul 2007, lucrările de refacere al celui mai prestigios colegiu din judeţ, respectiv municipiul Giurgiu, au fost întrerupte neaşteptat în chiar primele zile ale acestui an. După ce Primăria Giurgiu fusese convinsă iniţial să sprijine acest proiect de restaurare, şi după ce o mână de giurgiuveni inimoşi şi totodată nostalgici în frunte cu profesorul Ionel Baiarac,  au înfiinţat o fundaţie – Asociaţia Pro Maiorescu (2010) – avându-l ca preşedinte pe venerabilul profesor Ion Dincă, fost director al colegiului, actuala conducere a Colegiului a spus stop joc!, societăţii ce executa  lucrările, prestigioasa societate de construcţii CONSIG SA,  lăsând astfel loc interpretărilor de tot felul. Una dintre ele vorbeşte despre suspiciunea liderului PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău , conform căreia această lucrare ar fi fost o “vacă de muls”,  profitabilă, pentru grupul de interese format din  fostul primar Lucian Iliescu şi amicul său, deputatul Marin Anton. Deşi cu toţii cunoşteam faptul că societatea CONSIG fusese preferată conform cu totul altor criterii: era cea mai titrată societate de construcţii din judeţul Giurgiu, era singura cu experienţă în ceea ce priveşte refacerea clădirilor vechi, de patrimoniu, era singura dispusă la acel moment de a lucra pe reprize, doar atunci când apăreau sursele de finanţare.  Alte voci răguşite  susţin  faptul că directoarea Colegiului, Mirela Delea, ar fi optat pentru această variantă dezastruoasă pentru că nu ar fi suportat popularitatea de care se bucura predecesorul său, prof. Ion Baiarac, în rândul colegilor de breaslă şi al cetăţenilor municipiului, datorită modului exemplar în care se implicase în realizarea  acestui proiect.

Dând dovadă de răbdare şi multă disponibilitate, în toţi aceşti ani, societatea CONSIG lucrase – aşa cum arătam mai sus –  fragmentat,  în funcţie de banii proveniţi din diferite sponsorizări, donaţii sau sume alocate de diferite instituţii locale. De precizat că lucrările se încheiau şi se reluau, de fiecare dată, prin acte adiţionale. Toate bune şi frumoase până la finele lunii decembrie 2012 când Societatea CONSIG anunţa noua conducere a colegiului, pe cele două “minunate” Mirele (directoarea Mirela Delea şi dir. adj. Mirela Meclea), că din cauza condiţiilor de afară lucrările erau întrerupte.  La numai o săptămână după acest act adiţional, CONSIG SA primea la rândul ei o adresă din partea conducerii Colegiului în care i se aducea la cunoştinţă că respectivul contract , între cele două părţi, a expirat la data de 31 decembrie 2012 şi că se dorea rezilierea lui, cele două Mirele exprimându-şi dorinţa de a alege o altă firmă cu care să se continue lucrările. Fără nicio altă explicaţie!

În urma acestui demers, după plecarea CONSIG-ului de pe şantierul aflat în lucru, situaţia s-a deteriorat de la o zi la alta. Prin dispariţia pazei a dispărut mai întâi gardul ce despărţea corpul de clădire finalizat, de cel aflat în lucru, multe din materialele aflate pe poziţie, fiind furate. Evident că membrii Fundaţiei s-au arătat  imediat îngrijoraţi de o eventuală prăbuşire a construcţiei,  din cauza deteriorării ei accentuate, deteriorare de care aceştia îi fac responsabili pe cei care au reziliat contractul.

Iată cum, dintr-odată, toate eforturile concetăţenilor noştri, foşti elevi ai Colegiului, zbaterile de mai bine de 3 ani ale Asociaţiei Pro Maiorescu se dovedesc  zadarnice. Ataşamentul faţă de această iniţiativă a salvării liceului s-a manifestat în toţi aceşti ani pretutindeni unde trăiesc giurgiuveni. De peste Ocean profesorul  Alexandru Mircescu trimetea de curând, către Fundaţie, o sumă simbolică, din puţinii săi bani.  Horia Manda, fiul reputatului profesor de fizică Dumitru Manda,  nu a ezitat să scotă din buzunar 70.000 de lei!

Sume importante de bani au mai donat şi Noruţ Stănişteanu (fost prefect de Giurgiu şi ex – ministru secretar de stat): Beianu Dumitru (din poziţia sa de fost preşedinte al Consiliului judeţean Giurgiu), de care membrii Asociaţiei ne-au vorbit  extrem de elogios; directorul ARO Slatina, şi el fost elev al colegiului; Cezar Măgureanu (din poziţia de fost senator), primarul Barbu Nicolae, din buzunarul personal, exemplu urmat şi de deputatul Florian Nicolae, la care s-au adăugat mulţi, mulţi alţii. Oameni care au înţeles că municipiului nu i se poate amputa una dintre cele mai importante „piese” din zestrea edilitar-culturală a acestui oraş. Zadarnice sunt acum  toate balurile şi spectacolele cu scop caritabil, tombolele sau licitaţiile de obiecte executate de elevii acestui Colegiu cu intenţia de a salva de la ruină acest  altar de educaţie.

În câteva zile va urma o nouă licitaţie. În urma acesteia probabil o altă firmă va câştiga contractul şi va reîncepe lucrările de reconstrucţie a Colegiului. Aşa cum ne declarau însă specialiştii în construcţii, riscurile sunt foarte mari. Va fi ca atunci când începi zugrăveala la casă cu o echipă şi la jumătatea lucrului vin alţii ca să ţi-o termine. Mai mult de atât, în situaţia în care societatea de construcţii ce va câştiga licitaţia este dintr-un alt judeţ, taxele şi impozitele vor merge automat acolo unde îşi are sediul social societatea. Alţi bani pierduţi inutil din cauza unor ambiţii prosteşti, a unor orgolii de doi bani, susţinute de oameni fără bun simţ şi fără scrupule.

Am mai putea să adăugăm că Partidul Social Democrat Giurgiu, cel care ne tot abureşte cu sloganul populist “aproape de oameni”,  a fost de la început împotriva acestui proiect de reconstrucţie, pesediştii refuzând – după cum ne declarau membrii fundaţiei Pro Maiorescu – orice ajutor logistic sau material, ba chiar ironizând, cu fiecare ocazie, demersurile acestora. Probabil alta ar fi fost situaţia dacă lucrările ar fi fost executate de o firmă de construcţii din Bolintin Vale (Prietenii ştiu de ce!). Nu-i aşa doamnă directoare Delea?!

Va urma

Florian TINCU

4 COMENTARII

 1. Am invatat si eu in acest liceu cu multi ani in urma,fiind coleg de clasa cu Lucian Iliescu.Tocmai se daduse in folosinta aripa noua ,dinspre piata,aveam clasa la etaj.Plecand de multi ani din Giurgiu,de cate ori vin „pe acasa”trec si pe la liceu .Ultima data ,anul trecut in septembrie,am intrat in curte unde am vazut ca nu mai exista pomul,semn al trecerii implacabile a timpului.M-am bucurat insa sa vad elevi in curte la ora de pregatire fizica,am vazut si echipe de lucratori ,intelegand ca nu va mai dura mult timp si lucrarile incepute cu ani in urma se vor finaliza.Am aflat ca pe timpul lucrarilor de reparatii unele grupe de liceeni au avut clasele in fostul internat.Eu sper totusi ca lucrarile vor fi reluate si duse la bun sfarsit,sa fim si putin optimisti!
  P.S.Fiindca am intalnit numele domnului profesor Dumitru Manda,am avut norocul sa fac Fizica in clasa a IX-a cu domnia sa,dupa ce in clasa a VIII-a il avusesem profesor la aceeasi disciplina pe venerabilul profesor Savin Popescu.Alte cadre didactice care mi-au ramas in minte:
  Nicolae Profeanu-Director si profesor de socio-umane;
  Nicolae Miclescu-Istorie si diriginte in clasa a VIII-a;
  Ileana Radu-Chimie si diriginta in clasa a IX-a;
  Suzi Leibovici-Matematica;
  Mihail Demetrescu-Limba Romana;
  Maria (Meri)Brates-Limba franceza;
  Victor Karpis-Muzica;
  ? Angelescu-Pregatire Fizica…
  Tuturor acestor profesori,si multor altora pe care i-am avut de-a lungul anilor,le multumesc!Iar recunostinta mea pentru domniile lor o cuprind intr-un singur cuvant:RESPECT!

 2. La acest liceu am urmat cursuri in anii 1964, venit de la o scoala elementara mai putin cunoscuta , de la periferie giurgiului , care functiona in AZILUL DE BATRINI, intre linia videle veche , si linia cfr bucuresti.Este pacat ca nu sa ajuns la un compromis ca reparatiile sa fie duse la bun sfirsit, dar totusi trebuie sa fim optimisti.

 3. Salut Grigore ,oriunde te-ai afla !Tu trebuie sa fii prietenul din copilărie si colegul de la scoala „dintre linii „.
  Invatatoare -Georgeta Ionescu ;
  Director -Petre Petrescu ;
  Alte stiri despre mine poti afla de pe site-urile :
  ANTON GHEORGHE COMANDOR DE AVIATIE ;
  LICEUL ” ION MAIORESCU „,IERI SI ASTAZI (FOTO ) .
  „Gicu „,Bucuresti ,01.08.2013

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.