Lid20130331_131709er ”maximo” vrea tandem la conducerea PNL cu Ionel Muscalu, pe care-l consideră un ”yes man”, la dispoziţia sa”

Este ultimul din specia sa, dar nu vrea să dispară… după 16 ani în care a condus  ca un satrap oraşul reşedinţă de judeţ, Giurgiu, primarul Lucian Iliescu a fost trimis la pensie. Baronul de la Dunăre era singurul primar de mare oraş care a rămas 4 mandate la rând în funcţie. Acum Iliescu va candida pentru o funcţie de senator de Giurgiu din partea PNL. Legendele urbane din localitate l-au portretizat în fel şi chip, Iliescu provine din partidul socialist- muncitoresc, a lucrat în uzină înainte de 89 şi presa locală zice despre el că are „pumnul greu”. Fiii săi au fost implicaţi în diverse scandaluri cu iz local, unul din ei fiind acuzat de furtul unor  autoturisme de lux. Pentru PNL, Iliescu a fost o oază de prosperitate şi de protecţie…”

Iată cum era zugrăvit Lucian Iliescu, de către adversarii  săi politici, în campania electorală a parlamentarelor,  cel pe care localnicii l-au numit ”Nemuritorul”,  nu datorită vârstei sale, ci longevităţii în funcţia pe care a deţinut-o  în  administraţia locală.

Ca o leoaică rănită, imediat după eşecul din alegerile locale, Lucian Iliescu a continuat să aibă o puternică  influenţă asupra membrilor organizaţiei PNL căreia îi este încă lider autoritar, încercând din răsputeri  să rămână şi mai departe în capul bucatelor la împărţirea bugetelor, ”proprietar absolut” al puterii de decizie, aşa cum fusese până acum un an în urmă. Deşi, o parte a oamenilor politici locali îl consideră de domeniul trecutului, Lucian Iliescu demonstrează cu orice prilej pe care-l are că nu şi-a spus ultimul cuvânt,  încercând să obţină cât se poate de mult din potul pus la bătaie (bugetul Consiliului judeţean), pentru el şi camarila sa politică.

Angajat în această bătălie, ”Ilici”, cum l-au poreclit  giurgiuvenii, (cu trimitere evidentă la sorgintea sa comunistă), este hotărât să calce ca şi până acum, pe cadavre, pentru a-şi atinge acest scop, convins că a rămas la fel de temut ca altădată. Iată deci contextul  în care Lucian Iliescu a hotărât  înlăturarea  celui  mai important opozant, dar şi contracandidat la şefia partidului, preşedintele CJ,  Vasile Mustăţea, prin aceleaşi metode binecunoscute: intimidări, jigniri şi teroare, cărora le-au căzut victimă,  în lunga sa carieră politică,  şi alţi oameni importanţi precum regretatul Florea  Bold (fost viceprimar al Primăriei Giurgiu), Constantin Toma (fost  viceprimar), Liviu Clejan (fost viceprimar), Preda Constantin (fost viceprimar), Noruţ Stănişteanu (fost prefect), (Mihai Călinescu – fost prefect de Giurgiu, plecat din partidul liberal din cauza lui Iliescu), Mariana Cazacu (fosta directoare a ICMUG), Stan Stan (fost director gen. al DADP  Giurgiu), Cezar Măgureanu (fost senator de Giurgiu),  Tică Balacciu (fost jurnalist al oficiosului liberalilor ”Giurgiu Express”), prof. Dumitru Manda, av. Dragoş Ujeniuc şi Victor Boiangiu, doi foşti  prieteni de familie ai lui Iliescu,  şi lista ar putea continua cu multe alte exemple.

După aceeaşi reţetă exersată la Primăria Giurgiu pe vremea mandatului său,   actualul senator de Giurgiu, încearcă

să-şi promoveze  propriul  produs, pe Ionel Muscalu,  dorit de el,  în fruntea organizaţiei municipale, ceea ce i-ar aduce lui Iliescu din nou, controlul total asupra Partidului Liberal, dar şi al celor mai importante instituţii bugetare. Asta după ce animozităţile mai vechi  dintre el şi liderul absolut, Crin Antonescu au generat  ştergerea sa de pe listele cu vicepreşedinţi ai PNL,  la nivel central, şi odată cu aceasta diminuarea rolului său important, de până atunci.  Considerându-l pe Muscalu un ”yes man” ce i-ar putea executa orbeşte deciziile, Lucian Iliescu nu ia însă în  calcul probabilitatea  ca  un tânăr cu personalitate, ca Ionel Muscalu,  să refuze la un moment dat să comită nişte abuzuri doar de dragul liderului ”maximo” , şi să se întoarcă împotriva lui, aşa cum s-a întâmplat nu de mult cu Dumitru Beianu, un produs politic 100% al lui Lucian Iliescu.

Lucian Iliescu nu înţelege că Ionel Muscalu nu este totuna cu Gabriel Marcoci, bătrânelul supus, gata oricând să-i lege şireturile, sau portavocea obedientă a partidului, Dumitru Gavrilă. Lucian Iliescu nu vrea cu niciun chip să înţeleagă  nici faptul  că epoca sa a apus şi că pentru fiecare lider vine o vreme când cel mai indicat lucru este acela de a se retrage cu demnitate, aşa cum de exemplu a făcut-o tizul său social democrat  (dacă îmi este permisă asocierea), Ion Iliescu. Este de preferat să naşti nostalgii  în memoria colectivă a concitadinilor tăi decât  ură, după cum observăm de ceva timp la giurgiuveni, mărturie a resentimentelor acestora  stând inscripţiile proaspăt apărute pe câteva clădiri din centrul oraşului: ”Pleacă Iliescu!; ”Ilici Pleacă!” Deseori machiavelic, Lucian Iliescu nu ezită să şi-l apropie acum, aşa cum observau şi alţi importanţi oameni politici locali ai momentului, pe duşmanul său declarat Nicolae Bădălău, liderul social democraţilor, cu scopul de a se folosi de acesta,  în acelaşi manieră  în care a procedat cu fostul preşedinte al PDL Giurgiu, Marin Anton, cu care după ce s-a angajat  într-un război mediatic pe viaţă şi pe moarte, l-a uns peste noapte vicepreşedinte al PNL, acesta trecând cu oştirea portocalie de primari şi directori de deconcentrate în tabăra galbenilor, un transfer  făcut fără niciun pic de jenă faţă de electorat, dovedind că în politică nu trebuie să ai scrupule şi nici principii. Ce ştim cu toţii însă este faptul că niciodată două săbii ascuţite nu încap în aceeaşi teacă, aşa că aşteptăm cu nerăbdare să aflăm care dintre cei doi lideri îl va  linşa mediatic pe celălalt.

Deocamdată, însă, cea mai potrivită sintagmă pentru situaţia de faţă este corb la corb nu-şi scoate ochii mai ales atunci când vine vorba de banii proveniţi din bugetul Consiliului judeţean, sumele alocate declanşând un adevărat scandal  şi devoalând marile afaceri derulate de liderii giurgiuveni ai celor două partide aflate în Alianţă.

Florian TINCU

2 COMENTARII

  1. Felicitari pentru ca are principii, nu ca altii pe care Iliescu i-a facut oameni, iar azi ii vor capul! E clar ca baiatul ala are personalitate si a dovedit-o in timp. Culmea e ca cei care il vor disparut pe Iliescu sunt cfiar cei despre care nu vorbiti, dar pe care ii stie lumea toata Teodorescu, Petcu, Prodan, gadea si de care otvul vorbea anul trecut. Domnul Tincu primeste o steluta!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.