Imagine din timpul spectacolului
Sala mare a Ateneului

Firesc, în miez de ianuarie, românii toţi îl sărbătoresc pe Mihai Eminescu. În acest sens, la Giurgiu, joi 14 ianuarie, Ateneul „Nicolae Bălănescu” a fost gazda unei manifestări culturale organizate de Centrul Cultural Local „Ion Vinea” şi Biblioteca Judeţeană „I.A.Bassarabescu” – o seară de poezie şi romanţe, de evocări şi amintiri.

În deschidere, elevele Iulia Radu, Diana Roşioru, Ana Maria Ilinca, Claudia Mirea şi Iuliana Ilie, membre ale clasei de literatură şi teatru a Centrului Cultral Local, pregătite şi însoţite pe scenă de profesorii Ionela Cralevici şi Daniel Necula, au spus publicului o … „Poveste despre Poet” – o adaptare după Geo Bogza, presărată cu poeziile lui Eminescu.

A urcat apoi pe scenă doamna Camelia Filip, şefa departametului Relaţii cu Publicul al Bibliotecii Judeţene, în lectura căreia a putut fi ascultată o scrisoare adresată Veronicăi Micle de către Eminescu, Ion Gaghii, directorul Bibliotecii Judeţene, a vorbit la rândul său despre cultura românească în contexul social actual, despre poetul basarabean – mare iubitor de Eminescu – Grigore Vieru, dar mai ales despre nedreptatea de a ni-l aminti pe “Poet” doar de două ori pe an.

Doctorul Cosmin Georgescu, cunoscut om de cultură giurgiuvean, a recitat versuri din Scrisoarea I, vorbind despre frumuseţea prozei eminesciene – cu nimic mai prejos decît poeziile, evocând momente din viaţa lui Eminescu, citând „Istoria Literaturii Române” a lui George Călinescu.

Spectacolul a fost completat într-un mod fericit cu romanţe, pe versuri eminesciene, în interpretarea soliştilor Doina Cernea, Mariana Simion, Nelu Chiripuci, acompaniaţi de orchestra Centrului Cultural condusă de ªtefan Stoica.

În final, profesorul Nelu Stan, a interpretat cântecul „Eminescu” compus de soţii Teodorovici, melodie murmurată de publicul – numeros, cu vîrste de la 6 la 80 de ani – care, ridicaţi în picioare, a făcut să pară că această piesă este un adevărat imn naţional al culturii româneşti.

Jurnal PRESS