Noul operator de furnizare a agentului termic ,în municipiul Giurgiu, SC Global Energy Production, deşi este pregătit pentru furnizarea agentului termic chiar înainte de 1 noiembrie 2013, este preocupat la această dată cu recuperarea creanţelor de la populaţie. Directorul general al societăţii, Sorin Cepraga ne spunea că datoria giurgiuvenilor către noul operator este de 1,3 milioane de lei, ea constituind doar creanţele populaţiei la factura pe luna martie 2013. La acestea se adaugă sume şi mai mari rezultate  din neplata facturilor celorlalte luni şi datoriile istorice. Suma datorată pe luna martie ar fi suficientă pentru susţinerea cu agent termic a unei luni noiembrie cu temperaturi normale. ”Am făcut notificări în instanţă urmând să trecem ulterior la executări silite ale rău platnicilor” – ne spunea Sorin Cepraga. La această oră Glorbal Energy a încasat circa 30% din totalul creanţelor ceea ce reprezintă de fapt subvenţia obţinută de la Primărie şi ajutorul de căldură acordat familiilor nevoiaşe. Întrebat când va fi prima zi de furnizare a căldurii către populaţie directorul Cepraga a spus:” Anul acesta vom începe livrarea agentului termic din a doua jumătate a lunii octombrie, adică înainte de data de 1 noiembrie,  fixată ca dată de începere oficială pentru furnizarea căldurii către populaţie. De aceea îi anunţăm pe toţi conducătorii de instituţii bugetare: spital, şcoli, grădiniţe etc că pentru livrarea înainte de termen a căldurii vor trebui să facă solicitarea în scis înainte de data de lab15 octombrie. Acest lucru este valabil şi pentru cei care au contracte direct cu furnizorul. Sorin Cepraga mai spunea că anul acesta se aşteaptă ca în primă etapă a furnizării de căldură din cele 960 de scări doar 200-300 să nu solicite acest lucru în rândul acestora intrând şi cei care şi-au instalat centrale de gaz sau electrice de  apartament, respectiv rău platnicii.

Care este în această iarnă noul preţ al gigacaloriei  şi cât înseamnă el pentru giurgiuveni?

Preţul gigacaloriei propus de producător (SC Global Energy Production) este în această iarnă 2013-2014, de 400- 410 lei. Sorin Cepraga, directorul societăţii furnizoare ne spunea că acest preţ nu va fi însă şi cel trecut pe factura consumatorului. Promisiunea Primăriei Giurgiu pentru această iarnă este destul de generoasă privind subvenţia la căldură către populaţie, de 20% (cu 10% mai mult decât în anul precedent!), ceea ce ar înseamna un efort de circa 80 de lei/familie. În acest caz preţul giga caloriei se va ridica la 310-320 lei. Primăria Giurgiu intenţionează totodată ca pe lângă subvenţie, familiile nevoiaşe să primească şi un ajutor de căldură. Aşa se face că familiile cu venituri de până în 120 de lei ar putea primi căldura aproape gratuit. Sorin Cepraga ne demonstra faptul că în timp ce preţul gunoiului menajer şi al apei potabile s-au majorat în ultimii ani, la operatori, substanţial, furnizorul de căldură a crescut preţul facturilor ăntr-un cuantum decent. ”Dacă preţul la apă s-a dus în 4 ani (2008-2012) cu 20% mai sus, iar la gunoi cu 47%!, la căldură creşterea a fost modică. În ceea ce ne priveşte, dacă în anul 2008 numărul de salariaţi al vechiului operator era de 398, cu un salariu mediu de 2.237lei/lună, în 2013 numărul de salariaţi a scăzut la 184, cu un salariu mediu de 2.376 lei/lună, adică o creştere a salariului de numai 9%! Şi asta în contextul micşorării numărului de salariaţi, de către noul operator,  la doar 120 de salariaţi.

Cred că este exemplul cel mai elocvent asupra efortului şi al grijei din toţi aceşti ani , de a nu creşte prea mult preţul la căldură” a mai adăugat  Sorin Cepraga.

Redacţie