poza 1Sâmbătă, 3 octombrie, Biblioteca Județeană ”I.A. Basarabescu” din Giurgiu a fost gazda unei lansări deosebite de carte, a cărei protagonistă a fost jurnalista giurgiuveancă Liliana Nicolae, în prezent producător la radio Europa FM, care însă a activat în presa locală timp de zece ani.

Volumul lansat, intitulat ”Locuri. Oameni. Povești”, este o culegere de reportaje pe care autoarea le-a publicat de-a lungul unui deceniu.   La eveniment, i-au fost alături jurnalistei mai mulți colegi din presa locală, printre care: Liviu Popazu (fost jurnalist, actualmente viceprimar al municipiului Giurgiu), Denisa Cristescu (fostă jurnalistă, în prezent purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu), jurnaliștii Ioan Mănăilă și Gelu Brebenel, fiecare dintre aceștia manifestându-și aprecierea față de calitățile umane și profesionale ale autoarei, profitând de ocazie pentru a depăna, împreună cu aceasta, amintiri din perioada de început a lor ca ziariști. Totodată, la lansare au participat și oameni de cultură locali, dintre care îi amintim pe: scriitorii Dunia Pălăngeanu și Emil Talianu, muzeograful Emil Păunescu și profesorii Ion Dincă și Mugurel Burcescu.

De precizat că Liliana Nicolae și-a început cariera profesională la Giurgiu, în anul 1990, în presa locală, iar din 1999 a fost redactor la BBC World Service, până în 2008, la închiderea secției în limba română de la București. A lucrat apoi la Radio România Actualități, unde a realizat documentare și reportaje radio. Din 2007, scrie reportaje pentru Dilema veche, iar în prezent este producător la Radio Europa FM şi predă reportajul radio la Școala de Studii Avansate în Jurnalism din Chișinău.

(Teodora NICOLAU)