Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei au acceptat revendicările angajaţilor din penitenciare, urmând să fie rezolvate problemele salariale şi cele referitoare la condiţiile de muncă, anunţa la finele săptămânii trecute Sindicatul ”Omnia”, într-un comunicat preluat de Mediafax.
În acest sens l-am contactat pe liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) – filiala Giurgiu, Şerban Oprică. Cu amabilitate liderul SNLP Giurgiu ne-a declarat: Este adevărat că acţiunile noastre sindicale au fost declanşate în primul rând de neaplicarea Ordonanţei 20 privind acordarea unui drept salarial, care era acordat tuturor colegilor din sistemul de apărare şi siguranţă naţională (Poliţie, MAPN, SRI, etc.), mai puţin personalului din sistemul penitenciar. De aici au plecat revendicările, de aici a plecat supărarea şi indignarea noastră, pentru că s-a creat o mare nedreptate prin aceste diferenţieri… Pe lângă această problemă, am avut însă şi alte revendicări, cum ar deficitul de personal din sistemul penitenciar, o revendicare, consider eu, mult mai importantă, care nu a fost rezolvată şi care nici nu poate fi rezolvată ”bătând din palme”, ne-a mai precizat Şerban Oprică. El a dorit să adauge că: Într-adevăr, Ministerul Muncii a emis o adresă către Ministerul Justiţiei, prin care comunică foarte clar faptul că Ordonanţa 20 se aplică şi în sistemul Penitenciar. Aceasta este, într-adevăr, a victorie sindicală, pentru că acest drept urmează a fi acordat tuturor colegilor din sistemul penitenciar. În schimb, deficitul de personal, care ne apasă teribil, nu ştiu în ce măsură va putea fi rezolvat. De aceea, demersurile sindicale continuă. Am renunţat, la acest moment, la mitingul planificat pentru Ministerul Justiţiei în data de 19 octombrie, pentru că am considerat că aşa este normal şi omeneşte, însă, repet, acţiunile sindicale continuă până la soluţionarea celorlalte revendicări, în special cele referitoare la deficitul de personal. Din punctul nostru de vedere, este necesară angajarea de personal în fiecare Penitenciar din ţară, mai ales la Penitenciarul Giurgiu, care este un Penitenciar de maximă siguranţă, unde se lucrează la o capacitatea de 60 – 65%, adică în loc să fie 10 angajaţi, sunt 6,5 angajaţi. Tocmai pentru a determina măsuri clare, personalul din Penitenciarul Giurgiu, alături de toţi colegii noştri din sistemul penitenciar, încă de la începutul lunii octombrie, a depus către conducerea unităţii notificări prin care refuză să mai presteze muncă suplimentară. Subliniez că nu este o problemă care ţine de conducerea Penitenciarului, noi acuzăm sistemul penitenciar, Administraţia Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei, care nu înţeleg să scoată la concurs, conform legii, posturi pentru a diminua acest deficit de personal, care poate duce la punerea în pericol a siguranţei fizice, a integrităţii corporale şi chiar a vieţii angajaţilor din penitenciare, ne-a mai spus liderul SNLP – filiala Giurgiu.
Întrebat ce se va întâmpla dacă problema reducerii deficitului de personal nu va fi soluţionată, domnia sa ne-a răspuns că SNLP – filiala Giurgiu se va consulta cu celelalte filiale din ţară şi se va supune deciziei de la nivel central: Vom acţiona unitar, pentru că numai în acest fel îi putem determina pe guvernanţi să înţeleagă că nu exagerăm, că nu cerem nimic extraordinar, ci doar aplicarea unei legi, al unui drept al nostru ce ni se cuvine, a conchis Şerban Oprică. Şi cu toate astea, aşa cum observau liderii celorlalte filiale din ţară, deficitul de personal rămâne însă, în continuare, o problemă nerezolvată în sistemul Penitenciarelor din România …
(Tincu Florian şi Teodora Nicolau)