Liderul de sindicat din Învățământul giurgiuvean, prof. Ionel Trăistaru ne oferă noutăți de ultimă oră despre GREVA cadrelor didactice!

0
1683

„La această oră, la Federația Sindicatelor Libere (FSL), sunt invitați cei de la Guvern într-o ședință în care se vor stabili anumite lucruri, în privința negocierilor începute încă de luni între liderii de sindicat din Învățământ și reprezentanții Executivului” – ne spunea prof. Ionel Trăistaru într-o discuție telefonică avută cu puțin timp în urmă.

Profesorul Trăistaru ne mai spunea că mâine în Capitală și-au anunțat venirea, în contextul grevei începută luni, cadrele didactice din Capitală și din județul Ilfov, aceștia din urmă fiind mai aproape…

Noi nu am participat efectiv la greva din București căci asta ar fi însemnat pe lângă un volum extrem de mare de efort din partea noastră și o serie de cheltuieli cu transportul, cu închirierea autocarelor etc. – ne spunea liderul de sindicat.

La întrebarea  noastră dacă procentul indicat de inspectorul general adjunct în cursul zilei de luni a celor ce au semnat participarea la grevă, de 69%, s-a menținut în zilele următoare, prof. Trăistaru ne-a spus:

Cred că s-a ridicat la mai mult căci atunci când ni s-a transmis nouă nu se centralizaseră toate datele, pe baza semnăturilor cadrelor didactice, la nivelul întregului județ. În afara câtorva școli, în toate, atât din Municipiu cât și din județ, majoritatea profesorilor au semnat pentru grevă… Eu cred că procentul urcă la peste 70%!! 

În privința zvonurilor privind unele presiuni făcute asupra cadrelor didactice pentru a-i determina să renunțe la grevă, Ionel Trăistaru ne-a spus:

Am auzit și eu câteva zvonuri,  dar eu le-am solicitat de la început,  pentru ca totul să fie în regulă, celor ce doreau să intre în grevă generală să facă cereri în acest sens, pentru a nu avea probleme de genul desfacerii contractului colectiv  de muncă.  Nu au cum să desfacă contractul colectiv , căci în primul rând greva nu este făcută de noi , ci de Federație, în consecință greva nu influențează cu nimic contractul colectiv de muncă. Unii probabil au mai încercat să creeze confuzie prin astfel de zvonuri…”

Noi am dat cererile completate către fiecare școală, unde s-au înființat comitete de grevă, iar ulterior s-a dat o decizie din partea comitetului  de grevă către directorul școlii. În baza acestuia se poate  cunoaște cine a intrat în grevă și cine nu. 

Profesorii care au semnat că sunt în grevă nu au participat la orele de curs, ci doar cei ce nu au semnat astfel de cereri. În felul acesta cei aflați în grevă au respectat această măsură, ceilalți colegi ai lor, care nu sunt în grevă având obligația supravegherii elevilor la clasele unde nu s-au făcut ore.

În final profesorul Ionel Trăistaru ne-a asigurat că de îndată ce se va cunoaște rezultatul discuțiilor de astăzi, ne va anunța personal, chiar dacă va fi vorba de o oră târzie, din noapte…

(Jurnal)