Letonia- prima țară UE care permite angajatorilor să-și concedieze angajații nevaccinați

0
203

În cursul zilei de joi, 4 noiembrie 2021, parlamentul leton a adoptat o decizie prin care li se permite angajatorilor din această țară să își concedieze sau transfere la un regim de muncă la distanță pe acei angajați care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, scrie Reuters.

Decizia vine în situația în care țara se confruntă cu unul dintre cele mai dure valuri epidemice.

Până acum, în jur de 61% dintre adulții din Letonia s-au vaccinat cu schema completă, o rată de vaccinare ceva mai scăzută decât media Uniunii Europene de 75%.

Letonia este prima țară UE care a implementat un nou lockdown în această teamă, după creșterea numărului de cazuri de infectare.

Noua lege permite angajatorilor să suspende contractele de muncă și să nu-i mai plătească pe angajați dacă aceștia refuză să se vaccineze sau, dacă este posibil, să-i transfer pe un regim de muncă de acasă. Ulterior, ei îi pot concedia pe angajații care nu s-au vaccinat în perioada de trei luni de după suspendar.

Noua legislație intră în vigoare din 15 noiembrie 2021.

Anterior, obligativitatea vaccinării în Letonia s-a aplicat doar angajaților din domeniul medical, din educație și din serviciile sociale.

(Jurnal)