Legea ”mamelor eroine”, o afacere pentru ”puturoși” sau un sprijin real pentru familiile cu mulți copii?

3
215

indemnizatie-mame

   

Depopularea accentuată a zonelor rurale, în special, respectiv  descreșterea natalității în România a devenit pentru unii dintre parlamentarii noștri o chestiune serioasă.  Iată de ce, probabil , unul dintre aleși, a depus recent în Parlament Legea Mamelor Eroine, act normativ prin care  se dorește  ca statul să stimuleze  femeile care dau naştere la mai mult de doi copii.

          Concret, statul ar putea acorda o indemnizaţie lunară pe viaţă pentru mamele care au născut şi cresc 3 copii şi mai mult de 3 copii, după cum urmează:  indemnizaţie viageră, în valoare de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 3 copii; indemnizaţie viageră, în valoare de 40% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 4 copii; indemnizaţie viageră, în valoare de 50% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii; pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii se acordă titlul şi medalia de ”Mama Eroină”.

          De precizat este faptul că indemnizaţia viageră se actualizează anual în functie de salariul mediu net pe economie din anul anterior, iar acordarea sumei ce îi revine mamei nu este condiţionată de obţinerea unui alt venit şi nu se impozitează.

Ce facem însă cu acele familii ( și sunt destule astfel de cazuri în România!) care fac mulți copii pentru a trăi apoi numai de pe urma lor. Lucru întâlnit mai ales în familiile de romi, care își mai trimit copii să și cerșească , luându-i de la școală. Cum se va face diferența însă  între astfel de cupluri  ce fac din copiii lor o afacere și cei de bună credință care chiar își doresc copii cât mai mulți , ocupându-se de educația și viitorul lor ?

(Marian TARU)

 

3 COMENTARII

  1. Cum puteți judeca așa???? Dați ordin la asistenți sociali la primările locale să facă anchete despre aceste Fam dacă aveți dubi nu va mai dați cu părerea doar după scaun, eu am 8 copii și trăim cu alocația și ajutorul social dar copii mei merg la școli nu” cerșesc”cu băgați voi pe toți amaruri în același oală va E mai ușor să va dați cu părerea decit să va dați interesul de țară dacă voi aveți cu ce trăi și aveți destui bani dați cu pietre și roșeți de noi care avem copii mulți așa a vrut dzeu dar și pt voi există dzeu.Voi vati pus măcar cu gindul în locul nostru vreodată să trăiască un copil de al vostru cu 84 de lei pe luna alocatie ???? Va mirați de ce se întîmpla furturi și tlhari?

  2. Sunt de acord cu doamna gheorghita. Inainte de a judeca ar trebui sa analizam situatia si sa nu ne grabim sa ii punem pe toti in aceeasi oala.si eu am 3 copii si se pare ca in ziua de azi nu doar ca ai dreptul sa faci avort daca nu vrei copilul, dar esti efectiv presat de societate,ti se induce ideea k e o rusine sa ai mai multi copii!!nu ar trebui sa fie avortul o rusine?de cand nu mai e o crima sa ucizi un copil nenascut?? Politicienii ar trebui mai degraba sa se gandeasca cum sa formuleze aceasta lege in asa fel incat sa beneficieze de ea doar cine merita cu adevarat, nu sa bage pe toata lumea in aceeasi oala. Pana la urma prea putini dintre ei ( politicieni) merita cu adevarat salariile si pensiile nesimtite pe care le iau dar nimeni nu se gandeste sa le taie, doamne fereste! Sa nu cumva sa se inbuibe mamele si sa moara de foame politicienii!