Ca în fiecare an, la Giurgiu, examenul de Bacalaureat nu înseamnă numai o rată de promovabilitate scăzută, scandaluri legate de subiecte şi “metode” prin care elevii ori profesorii încearcă să “dribleze” sistemul. Există şi un nucleu format din tineri talentaţi şi ambiţioşi, care demonstrează că pot supravieţui “experimentelor” Ministerului de resort.

Un astfel de exemplu este şi Laura Becheru, cea care a obţinut în acest an cea mai mare medie generală, pe judeţ: 9.88.

“Vreau să spun că la proba la care mă aşteptam să iau cel mai mult, fizica, am obţinut de fapt cea mai mică notă, 9.65”, ne declara, pe 22 iulie, Laura Becheru. Celelalte note ale tinerei au fost maxime: 10 la Limba şi Literatura Română şi 10 la Matematică (Laura provenind dintr-o clasă cu profil real, matematică-informatică).

Faptul că nu a fost un episod accidental este demonstrat din plin şi de catalog, eleva Colegiului Naţional “Ion Maiorescu” obţinând în clasa a XII-a media generală 10(!), media celor patru ani de liceu fiind şi ea una “ireală”: 9.94!

Participantă la numeroase olimpiade şi concursuri şcolare, Laura Becheru este genul de elev pe care orice profesor şi-ar dori să îl aibă în clasă, fapt întârit şi de prof. Georgeta Berbec, unul dintre dascălii care i-au luminat paşii prin desişul reprezentat de şcoala românească.

“Probele privind competenţele nu mi se par foarte utile”, ne povestea Laura Becheru experienţa Bac-ului, cea care a menţionat faptul că nivelul de dificultate al examenului a fost unul mai simplu decât s-ar fi aşteptat iniţial. “Consider că orice elev care s-ar fi pregătit cât de cât nu avea cum să nu promoveze acest examen”, a menţionat Laura, cea care a recunoscut franc că nu a fost timorată de gândul că trebuie să confirme mediile mari din perioada liceului: “Nu m-am gândit niciodată că trebuie să demonstrez în faţa celorlalţi colegi că notele mari din timpul liceului nu au fost o întâmplare”.

Născută pe 19 martie 1991 la Giurgiu, Laura Becheru şi-a desfăşurat perioada preşcolară la Grădiniţa Numărul 3 din municipiu, clasele din ciclul primar fiind urmate la Şcoala generală numărul 4 “Mihai Eminescu”, pentru ca, începând cu gimnaziul să devină elevă a Colegiului Naţional “Ion Maiorescu”.

Următoarea etapă a formării sale va avea loc la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale (REI) din cadrul ASE Bucureşti, cea care i-a “făcut cu ochiul” încă din clasa a

XI-a, tânăra demonstrând faptul că este genul de persoană căreia îi place să realizeze ceea ce îşi propune.

“Am obţinut 69 de puncte dintr-un total de 70”, a rememorat Laura momentul celui mai important examen de până acum, obţinând al patrulea rezultat ca valoare, în condiţiile în care, pentru cele 410 locuri puse la dispoziţie de ASE Bucureşti, s-au “luptat” aproximativ 2000 de absolvenţi de liceu din toată ţara.

“Am avut ocazia să mă întâlnesc la acest examen cu o serie de tineri din alte judeţe cu care m-am împrietenit în timpul olimpiadelor şcolare. A fost emoţionant şi inedit în acelaşi timp”, a povestit Laura Becheru, cea care în afara examenului la RIE a decis să susţină alte două examene la două facultăţi diferite, în caz că s-ar fi răzgândit: Contabilitate şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA); examene pe care nu numai că le-a promovat, însă a făcut-o într-un stil care ne scuteşte de orice comentariu: 70 de puncte (din 70) la Contabilitate şi nota 10 la SNSPA (fiind clasată prima). A ales totuşi să urmeze Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, poate şi datorită faptului că este fascinată de călătorii, fiind totodată dornică să cunoască cât mai multe culturi şi civilizaţii. “Îmi place să descopăr lucruri noi, care să mă ajute în cariera pe care am ales-o. Nu vreau doar să cunosc cât mai multe culturi şi cât mai multe persoane, ci să şi înţeleg principiile după care aceste societăţi se ghidează”. Europa Centrală, Peninsula Scandinavă sau Marea Britanie, reprezintă tot atâtea destinaţii pe care tânăra doreşte să le “bifeze” în perioada studenţiei, ţinta principală fiind obţinerea unei burse de studiu în străinătate.

Singură la părinţi, Laura Becheru a ţinut să menţioneze neapărat sprijinul venit din partea familiei. “Sunt mândri de mine, iar acest lucru mă bucură foarte mult”, a spus emoţionată tânăra giurgiuveancă, care a subliniat faptul că nu i-a fost impus niciodată un anumit lucru, fiind lăsată să îşi aleagă singură viitorul.

În ciuda notelor foarte mari, aceasta susţine că a menţinut permanent un echilibru între viaţa de zi cu zi şi activitatea şcolară. “Să nu vă imaginaţi acum că am stat tot timpul închisă în casă. Am avut o copilărie fericită, o viaţă normală. Când am timp îmi place să ies cu prietenii şi, v-am spus, să călătoresc. Acum că au trecut toate, vreau să mă bucur de vacanţă. Vreau să fie cea mai frumoasă vacanţă de până acum”, a declarat zâmbind Laura Becheru, care nu şi-a uitat nici profesorii care au ajutat-o la acumularea cunoştinţelor.

Doamna Georgeta Berbec a avut poate cel mai însemnat aport, dat fiind faptul că a fost profesorul care i-a predat Economia, materie vitală pentru facultatea pe care a decis să o urmeze. Aceasta şi-a amintit, râzând, că a fost cea care, în clasa a IX-a i-a “stricat” media Laurei: “I-am încheiat atunci media nouă la logică, pe un semestru”. Replica fostei sale eleve nu a întârziat să apară, aceasta dorind să îi ia parcă apărarea mentorului “A mai fost o materie la care am luat atunci nouă”.

Georgeta Berbec, cadru didactic cu state vechi în Colegiul Naţional “Ion Maiorescu”, a ţinut să precizeze faptul că rezultatele obţinute la examenul de Bacalaureat de elevii “maiorescieni” nu mai constituie de mult o noutate: “Asemeni Laurei Becheru, care a fost o elevă desăvârşită, generaţia din acest an a fost una de excepţie. Spre exemplu, în clasa a XII-a B, clasa din care provine şi Laura, din cei 30 de elevi, marea majoritate au avut medii peste 9, ceea ce spune multe despre aceşti copii”.

Georgeta Berbec nu a uitat-o nici pe Diana Ţugui, o altă elevă a liceului care a obţinut media 9.88 (venită după două contestaţii). “Şi Diana Ţugui este o fată care a muncit foarte mult. Unii profesori îşi bat joc de munca copiilor. Dacă lucrarea este una foarte bună, de ce să o notezi mai puţin, mai ales că acest copil a obţinut numeroase premii la concursuri şi olimpiade şcolare? Foarte bine că a făcut contestaţie. Este dreptul ei”, a declarat Georgeta Berbec.

Bogdan VLADU