DSC05076Episcopia Giurgiu a găzduit, într-o sală amenajată ca un muzeu ţărănesc, miercuri, 3 aprilie, o inedită şezătoare organizată şi prezentată de copiii Şcolii generale din satul Meletie, comuna Băneasa. Sufletul acestei acţiuni, precizează Carmen Mihaela Peţanca, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu (CJCPCT), instituţia organizatoare a Festivalului Judeţean „Şezătoarea”, a fost fără doar şi poate Ecaterina Balaban, alături de soţul său preotul Mihai Balaban. O mână de ajutor laic a oferit şi un preot al Episcopiei Giurgiului, împreună cu inspectorul şcolar judeţean pe probleme de religie. Fiind o şezătoare aparte, mai restrânsă ca număr de participanţi, Ecaterina Balaban a căutat şi a reuşit să aducă în prim plan mai multe activităţi specifice şezătorilor de altădată, mergând pe farmecul poveştilor bătrânelor satului. La capitolul povestiri cel mai mult s-a remarcat Anica Geangavelea, de 79 de ani, iar ca soliste vocale de muzică poulară s-au evidenţiat Ioana Oanţă, în vârstă de 66 de ani, Petra Neagu, 63  ani şi Dumitra Dobrin, 72 ani, şi mai ales eleva Ana Maria Ivan, de numai 11 ani. O bătrânică a ţesut la război, iar celelalte participante au tricotat la andrele. Scovergile şi tradiţionalele floricele au constituit deliciul preparatelor culinare. La şezătoarea de joi, 4 aprilie, ţinută în incinta Şcolii generale din satul Copaciu, comuna Ghimpaţi, au participat peste 30 de persoane, copii, tineri şi vârstnici. Şezătoarea, ne-a declarat directorul Carmen Mihaela Peţanca, a fost organizată de profesorii Gheorghe Dăscălescu, Gabriela Anicescu, Gabriela Singureanu, Florin Voicu şi Elena Predan-educatore din Ghimpaţi- care în deschiderea şezătorii ne-a prezentat, la ea acasă, o inedită expoziţie cu lucrări personale: cămăşi cusute, feţe de masă şi feţe de pernă brodate, mileuri şi goblenuri. În sala Şcolii din Naipu au fost expuse macate, covoare, ştergare etc, lucrate de bătrânele participante la şezătoare. Ca activităţi lucrative menţionăm: croşetatul, cusutul cămăşilor şi ţesutul ştergarelor la război. Elena Predan a citit şi câteva poveşti scrise de ea, care s-au bucurat de aprecierile participanţilor.

Publicul, cu mic cu mare, a fost încântat şi de melodiile populare interpretate la caval, de veteranul, de 79 de ani, Ion Surilă. Un grup de fete pregătite de profesorul Florin Voicu a prezentat obiceiul tradiţional local „Lazărul”. Tema şezătorii de la Naipu-Ghimpaţi – a fost „ruşinea”, context bun pentru bătrâni de a depăna poveşti hazlii din anii tinereţii, iar o elevă din clasa a VII-a a adus cu ea chiar o colivă, care a fost un deliciu, alături de alte preparate culinare făcute după reţete locale: scovergi, boabe de porumb fierte, floricele din porumb şi plăcintă cu dovleac. Centrul de Informare Culturală din Vărăşti a găzduit vineri, 5 aprilie, ultima şezătoare a Festivalului judeţean cu acelaşi nume, ediţia 2013. Într-o ambianţă modernă, în sala de festivităţi, a fost organizată şezătoarea pregătită de profesorii Valentina Nicolae, Constantin Cosmin şi bibliotecarul Mioara Constantin.

La manifestare au participat copii, cadre didactice şi adulţi, şezătoarea fiind organizată sub forma unei întâlniri literar-muzicale. A fost, spune Carmen Mihaela Peţanca, un mic spectacol, animat de prezentatoarul Valentina Nicolae, deschiderea şezătorii făcându-se cu o rugăciune specifică Postului Paştelui. Ilinca Tudor, elevă în clasa a

V-a, a interpretat mai multe melodii populare locale, iar ceilalţi participanţi au spus zicători, proverbe, fabule ori au participat la diverse jocuri muzicale. „La Vărăşti a fost ultima şezătoare din această ediţie a festivalului, ne-a spus directorul CJCPCT, Carmen Mihaela Peţanca. Ne bucurm că am prelungit cu câteva zile durata festivalului, deoarece în săptămâna „Şcoala altfel” s-au desfăşurat câteva şezători reuşite.

Ne încântă şi implicarea activă a cadrelor didactice, alături de elevii lor. Anul acesta am avut 13 şezători, la anul sperăm ca numărul lor să treacă de 20. Au fost şi şcoli care au participat în premieră, cum a fost cazul Şcolii generale nr 10 din Giurgiu şi al Şcolii generale din Vărăşti. Suntem mulţumiţi că an de an se implică tot mai mulţi dascăli şi copii în manifestări culturale ce duc peste ani tradiţiile populare specifice satelor vlăşcene. În concluzie, a fost o ediţie reuşită, şi sper să ajungem la ediţia a XX-a cu Festivalul Judeţean „Şezătoarea”, bineînţeles cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Giurgiu”.

Heliade CĂLIN