La Giurgiu nimeni nu ia în calcul, deocamdată, un cutremur major…

0
150

phpThumb_generated_thumbnailjpegDirectorul General al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Dr.ing. Constantin Ionescu a acordat, recent, un interviu pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre posibilitatea producerii unui nou dezastru seismic în România, asemănător celui din 1977.

El spunea că avertizările seismologice au un caracter pur statistic. Din această cauză ele nu pot preciza anul când următorul cutremur major se va produce cât şi magnitudinea viitorului cutremur. Având în vedere istoria activităţii seismice înregistrate în zona Vrancea pe durata a câteva secole, seismologii atrag atenţia asupra faptului că oricând este posibil sa se producă un cutremur cu magnitudini peste 6.0. De menţionat, faptul că seismele vrâncene intermediare care produc pagube sunt cele cu magnitudini peste 7.0-7.2 grade Richter.

Ar fi necesar ca şi la Giurgiu administraţia să se preocupe de siguranţa clădirilor şi expertizarea lor  şi aplicarea bulinei în funcţie de gradul lor de degradare cât şi de consolidarea clădirilor vechi. Din păcate la acest capitol suntem nepregătiţi. Având în vedere amploarea efectelor şi impactul sever cu care se va confrunta ţara noastră şi implicit judeţul Giurgiu este nevoie de o îmbunătăţire şi de o atenţie permanentă acordată creşterii eficienţei sistemului de intervenţie şi managementului în caz de cutremur. De asemenea trebuie pus un accent mare pe partea de prevenire prin educaţia populaţiei privind comportamentul la un cutremur major. Aşa cum vă relatam cu ceva timp în urmă specialiştii din Inspectoratul Judeţean de Construcţii Giurgiu ne spuneau că deocamdată nu există resurse financiare pentru o evaulare a tuturor clădirilor cu risc la seism, precizând că o astfel de operaţiune costă foarte mult.

Dacă nu aveam bani şi nu ne rămâne altceva decât să aşteptăm cu iminenţă un eventual cutremur măcar să se pună  accent pe partea de prevenire prin educaţia populaţiei privind comportamentul la un cutremur major.

După cum am constatat ISU Giurgiu este preocupată de acest aspect chiar de curând în municipiu având loc exerciţii cu o astfel de temă, lucru însă pe care îl considerăm  însă insuficient, şcoala fiind prima ce ar trebui să acorde o atenţie deosebită instruirii tinerilor pentru astfel de cazuri. Cazul “Colectiv” ne-a demonstrat faptul că nu suntem pregătiţi deloc să facem faţă în caz de dezastre.

Jurnal