Desfăşurate duminică, 21 martie, alegerile anticipate pentru un nou primar al comunei Floreşti Stoeneşti au desemnat doi câştigători care vor merge în turul II: Constantin Dumitru ( Partidul Democrat Liberal) care a obţinut 2290 de voturi şi Marius Lili Niţescu (Partidul Naţional Liberal) care a reuşit să convingă 1450 dintre locuitorii comunei. Turul II se va desfăşura duminică, 28 martie.

Acuzaţiile au curs, şi dintr-o parte, şi din cealaltă,în condiţiile în care social-democraţii s-au împăcat cu înfrângerea suferită.

Duminică, 21 martie, patru persoane au candidat pentru ocuparea scaunului de primar al localităţii Floreşti-Stoeneşti, după ce fostul primar al localităţii – social-democratul Gheorghe Neacşa – a decedat în urma unei boli grave. Constantin Dumitru (Partidul Democrat-Liberal), Marius Lili Niţescu (Partidul Naţional Liberal), Ioana Chiurel (Partidul Social Democrat) şi Vasile D. Vasile (Partidul Alianţa Socialistă) au fost cei care şi-au încercat şansele pentru funcţia de primar. Pentru desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor, au fost organizate cinci secţii de votare în şcolile din comună, şi au fost distribuite 7450 de buletine de vot pentru cele 6818 persoane cu drept de vot.

Intrarea în turul al doilea a candidatului liberal, dar şi faptul că victoria nu a fost „din prima” pentru Costel Dumitru au cam încurcat ploile democrat-liberalilor giurgiuveni. Susţinut „din spate” nu doar de toate autorităţile guvernamentale din judeţ, dar şi de o serie de primari de aceeaşi culoare cu el (Cărăpănceanu – Ghimpaţi, Chiriţă – Valea Dragului şi Enache de Comana), candidatul PD-L nu-şi vedea capul de treabă nici în săptămâna post turul I.

Martori prezenţi în ziua votării la Floreşti-Stoeneşti ne povesteau cum, în ziua alegerilor, primarul din Comana era „diriginte” de şantier, în Stoeneşti, unde pietruia de zor uliţa din faţa secţiei de votare.

Maşini inscripţionate cu „Eu am ales Costel Dumitru” au cărat toată ziua oameni la vot, parcând chiar în faţa sau chiar în curtea secţiei de votare. Cetăţenii din Stoeneşti şuşoteau pe la colţuri că unul dintre consilierii locali liberali (Gioni Antonescu) ar fi fost ţinta unor ameninţări pe tot parcursul săptămânii premergătoare primului tur de scrutin, aceiaşi oameni spunând că inclusiv în ziua votării, acesta ar fi fost urmărit de personaje dubioase.

La finalul zilei de vot, câştigător a fost declarat Costel Dumitru, reprezentantul PD-L, urmat la peste opt sute de voturi diferenţă de candidatul liberal Marius Lili Niţescu. De altfel, doar 101 de voturi au făcut diferenţa, acesta fiind numărul necesar ca democrat-liberalul să iasă învingător din primul tur.

Problemele nu au lipsit, fiind depistat, în secţia de votare nr. 3 din Floreşti, S. Vasile, de 32 de ani, din Floreşti-Stoeneşti. Acesta a fost surprins, de către preşedinta secţiei de votare, Georgeta Neacşa, în timp ce îşi fotografia buletinul de vot. Acesta a fost amendat cu o mie de lei, iar buletinul sau de vot a fost anulat.

De asemenea, au început să circule şi o serie de zvonuri, menite a da fiori unor conducători ai judeţului. Astfel, un asemenea zvon se referea la faptul că, dacă fotoliul de primar din Floreşti Stoeneşti nu revine candidatului democrat-liberal Costel Dumitru, actualul prefect al judeţului, Noruţ Stănişteanu ar putea să îşi piardă scaunul, în favoarea subprefectului Daniel Fiţa. Niciunul din cei doi nu a comentat un asemenea zvon.

Oana CĂLIN