La cât se ridică datoriile cetățenilor giurgiuveni, către TERMOELECTRICA, în pragul sezonului rece…

0
163

Într-o recentă întâlnire cu directorul TERMOELECTRICA Giurgiu, ing. Sorin Cepraga, acesta ne-a vorbit printre altele și despre datoriile cetățenilor giurgiuveni, racordați la sistemul de termoficare al orașului. 

Din totalul creanțelor, mai mult de jumătate reprezintă datoriile cetățenilor ce fac parte din sistemul de termoficare – ne preciza Sorin Cepraga.

Aveam cu ceva timp în urmă un sold de 3 milioane și o sută lei, din care două milioane sunt de la populație. Deși încasările nu sunt îngrijorătoare, pentru a nu avea probleme în perioada următoare facturile trebuie plătite.  Ca să fim sinceri aș putea spune că până acum ne-am descurcat cu ce am încasat… 

Numărul celor care nu și-au plătit facturile de încălzire sunt mai puțini însă decât în anii trecuți. Încurajator este faptul că și cei cu facturi mari au început să plătească.

Suma de 800 de lei, pentru un apartament cu 3 camere,  pentru  temperaturi medii de 3-4 grade într-o lună, nu e mare lucru!

În privința furnizării apei calde,  a distribuirii ei de către Termoelectrica,  lucrurilre sunt simple: deschizi robinetul și imediat îți vine apa caldă,  nu ca în cazul  centralei de apartament unde trebuie să stai cu zecile de minute până se încălzește.

Dar ca realizezi așa ceva,  înseamnă bani. Am avut o oportunitate și am făcut două scări cu contori , atât  pentru apă caldă cât și pentru încălzire. A fost un caz experimental…

Le-am livrat apă caldă până acum doi ani. Anul trecut nu am mai dat din cauza oscilațiilor mari privind prețurile la gaz .

Probabil că anul acesta vom continua să dăm apă caldă la robinet  locuințelor din ANL-uri și la cei cărora le-am implementat acest sistem. În același timp încercăm să îi convingem pe giurgiuveni de utilitatea apei calde, în sistem centralizat, și de prețurile scăzute ale distribuirii acesteia.

Mai ales acolo unde distribuția în blocuri se face pe orizontală. Acolo se merită. Mai tragi o conductă, îi lași omului totul la ușă și dacă vrea să își pună bine, dacă nu… 

La prețurile de acum o factură de apă caldă, pentru un apartament cu 2-3 camere  nu ar sări de 200 de lei. Problema este însă, următoarea:  cu cât sunt mai puțini abonați în cadrul acestui sistem cu atât prețurile sunt mai mari.

De exemplu la centrala pe care vrem să o facem, de cogenerare, vrem să adăugăm și niște tuburi termice, ca să mai folosim și din energia solară, ceva gen panouri…

Căutăm, după cum sesizați, orice soluție, pentru a menține un preț cât mai accesibil cetățeanului. asigurându-i în același timp un grad cât mai ridicat de confort termic. În felul acesta în loc să consumăm gazul , energia o  luăm  de sus…Evident că soluția este apicabilă doar pe timpul verii…

Gazul nu mai e nici el , astăzi, un mijloc de a face economie, mai ales când dorești să te încălzești foarte bine, în sezonul rece. Am înțeles că au fost cetățeni  ce, la un apartament de 3 camere, cu centrală de apartament, au plătit și 1.100 de lei, într-o lună!

Adică, dacă vrei să te încălzești în perioada cu temperaturi scăzute, în decembrie – de exemplu – plătești! – a mai precizat directorul TERMOELECTRICA Giurgiu, Sorin Cepraga.