646x404

 La fiecare început de an supermarketurile ne uimesc cu prețurile afișate la” trufandale” cum le spunem noi la fructele și zarzavaturile  ce  apar în premieră pe piață. Iată că anul acesta înregistrăm un nou record.   Scăderea cotaţiilor petrolului şi  cererea disperată  pe piață a  fructelor  mult așteptate,  duc la situaţii la fel de neaşteptate. Iată cum  preţul unui kilogram de cireşe la Mega Image a ajuns mai mare decât cel al unui baril de ţiţei!  În timp ce un kilogram de  cireşe ( calitatea I)  se vinde la 129 de lei / kilogram, barilul de ţiţei se tranzacţiona recent pe bursele internaţionale la 27 de dolari, ceea ce înseamnă 112 lei, la cursul de 4,15 lei pentru un dolar!

Pe Facebook, circulă în draci fotografii cu prețurile afișate de retailer , în timp ce  utilizatorii reţelei sociale se declară şocaţi!  Cum TVA-ul  la alimente este de 9%, rezultă că partea de taxe este de 11,6 lei, astfel că preţul fără TVA este de 117,4 lei pe kilogram! 

 Recent, însă, preţul ţiţeiului a urcat la 35 de dolari, după gerul care a afectat SUA şi după ce Rusia a anunţat că Arabia Saudită ar dori reducerea producţiei pentru a susţine cotaţiile.   Un baril de petrol are 159 de litri. În mod normal, dintr-un baril de petrol se obţin circa 19 galoane de benzină, ceea ce înseamnă între 80 şi 90 de litri de benzină. De asemenea, din acelaşi baril se mai obţin circa 10 galoane de motorină, ceea ce înseamnă 45 de litri de motorină.  În fine, pe lângă acestea mai ies şi alte produse secundare, precum gaz petrolier lichefiat (GPL), mici cantităţi de kerosen, dar şi ulei pentru motor. Aceste date pot varia de la rafinărie la rafinărie, dar şi în funcţie de tipul ţiţeiului folosit.  

Ce și cât se obține dintr-un kilogram de cireșe? Cel puțin o jumătate de kilogram de…sâmburi! Nu este prima dată când astfel de situaţii bizare apar  la noi, înainte cu câteva luni de apariția ” trufandalelor”. Aceste  fructe aduse de  la mii de kilometri, de multe ori sunt culese chiar  de către români plecați la muncă în străinătate!

Tot ca o curiozitate,  în urmă cu cinci zile, Bloomberg scria că că un somon standard, de 4,5 kilograme, costă acum în Norvegia mai mult decât un baril de ţiţei. De asemenea, în urmă cu doi ani, ziarul britanic The Independent remarca faptul că petrolul, pe atunci la 60 de dolari pe baril, era mai ieftin decât o cutie cu şase sticle de apă minerală Evian. Păi ce , românii noștri să rămână mai prejos? Mergeți prin marketurile din municipiul Giurgiu sau prin piață  să vedeți ce bine se vând căpșunile : 5 buc. ( circa   1/2 kg) , cu 6 lei  casoleta! 
(Jurnal)