Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluie întreaga biografie falsificată a lui Bogdan Bratu, zis BECHE, judecat pentru înșelăciune!

Jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluie întreaga biografie falsificată a lui Bogdan Bratu, zis BECHE, judecat pentru înșelăciune!

0
Jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluie întreaga biografie falsificată a lui Bogdan Bratu, zis BECHE, judecat pentru înșelăciune!

Jurnalistul de investigații, Cătălin Tolontan dedică un material amplu unui giurgiuvean despre care cotidianul nostru a scris zeci de pagini (și de bine și de rău), cu ani în urmă, nedumerirea noastră persistând permanent în tot acest timp: cum un individ șmecher, fără carte, a putut ocupa o serie de posturi atât de bine plătite?

Dar hai să dăm cezarului ce e al cezarului și să vă lăsăm să citiți ascensiunea lui Bogdan Laurențiu Bratu ( Beche, cum îi spun cunoscuții din anturajul său), proprietar (în familie) a celebrului catering Sunny și al Hotelului pus în vânzare de ceva vreme , din Vama Giurgiu, ajuns  fost director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova.

 

Posesor de Diplomă de licență, dar fără studii…

Beche este judecat pentru înșelăciune, fiind acuzat că s-a angajat și a fost promovat în funcții de conducere pe baza unei diplome de licență false. Bratu a adus un prejudiciu de peste un milion de lei instituției. Libertatea a aflat cum și-a obținut Bratu diploma, deși nu avea studii superioare. 
În aprilie 2021, un scandal uriaș a zguduit CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) după ce unul dintre directorii celor șapte regionale de drumuri a fost acuzat că a prezentat la angajare o diplomă de licență falsă. Bogdan Laurențiu Bratu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, a fost reținut de procurorii Parchetului General și pus sub acuzare pentru înșelăciune. Libertatea vă prezintă firul unei înșelăciuni care a început în 2014, când Bogdan Bratu s-a angajat la CNAIR cu o diplomă falsă și a rămas în companie vreme de șapte ani, până în 2021. 

Beneficiar al fabricii de diplome false din Teleorman, Bogdan Laurențiu Bratu s-a numărat printre numeroșii beneficiari ai „fabricii de diplome false din Teleorman” care a funcționat de-a lungul anilor în România. O arată o anchetă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 prin care a fost trimis în judecată și ulterior condamnat fostul rector al universităţilor „Alexandru Ghica” și „Europa Ecor”, Mina-Silviu Dobronăuţeanu, ambele universități din Alexandria fiind neacreditate și neautorizate.  În urma perchezițiilor efectuate în 2009, a fost ridicat un volum uriaș de acte de studii (diplome de bacalaureat, foi matricole), componente I.T., inclusiv materiale pentru falsificarea unor documente, precum și 48 de cărți de identitate false. 

 

Act de identitate fals…

Printre buletinele ridicate din birourile fundației ”Ergorom 99” se afla și unul ce figura ca fiind Bratu Bogdan Laurențiu. Actul de identitate era unul fals.  Datele de stare civilă, codul numeric personal, domiciliul, seria și numărul corespundeau cărții de identitate originale, emise pe numele lui Bogdan Laurențiu Bratu, însă fotografia era a altui bărbat.   Potrivit datelor din dosar, cartea de identitate falsificată pe numele lui Bogdan Laurențiu Bratu a fost folosită împreună cu alte documente în scopul susținerii examenului de licență în sesiunea martie 2009 la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.

Din cercetări a rezultat că documentul de identitate menționat a fost falsificat de inculpatul Dencu Liviu Dănuț, în februarie 2009, în scopul facilitării susținerii examenului de licență de către altă persoană în locul titularului (Bogdan Laurențiu Bratu, n.r.)”, au precizat procurorii.

Bratu a recunoscut că nu a fost student decât un an la Hyperion.

Fiind audiat de procurori, în septembrie 2010 și ianuarie 2012, Bratu a declarat că a absolvit Liceul „Miron Nicolescu” din Giurgiu în 1997. A precizat că în anul 2000 sau 2001 s-a înscris la Universitatea Hyperion, Facultatea de Drept, instituție la care a frecventat doar primul an de curs, declarând că a renunțat apoi din motive personale.

Bratu a mai declarat procurorilor că până la momentul audierilor nu s-a înscris și nu a frecventat o altă facultate.

Cu ocazia audierii, i s-a prezentat cartea de identitate existentă la dosar pe numele său, dar care are aplicată o fotografie a unei alte persoane, despre care martorul a declarat că nu are cunoștință. Extras din rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4: Dosarul a fost soluționat definitiv în instanță în 2016, singurul condamnat la închisoare fiind fostul rector Dobronăuțeanu. A primit o pedeapsă de 3 ani.  Niciunul dintre beneficiarii diplomelor false nu a fost pus sub acuzare pentru uz de fals. Astfel că Bogdan Bratu a avut calitate de martor în dosar, asemenea celorlalți beneficiari de documente falsificate. Diploma e anulată, dar CNAIR nu știe Odată cu pronunțarea sentinței definitive din 20 iunie 2016, Curtea de Apel București a dispus desființarea a sute de documente false – diplome de licență, diplome de bacalaureat, foi matricole, cărți de identitate – ridicate în urma perchezițiilor. 

Beche, șef de Agenție a CNAIR

Printre documentele pentru care instanța a dispus desființarea s-au numărat și buletinul fals, respectiv diploma de licență eliberată de Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești pe numele lui Bogdan Bratu.  Decizia instanței privind anularea diplomei de licență nu a fost comunicată instituției la care Bratu era angajat, adică CNAIR. În 2016, Bratu lucra la CNAIR, ca șef de agenție în cadrul DRDP București – subunitatea Giurgiu. Fusese angajat în companie încă din 2014, când a prezentat diploma de licență falsă emisă de Universitatea din Ploiești.

Numirea și revocarea din funcția de director

 Ascensiunea profesională a lui Bratu a continuat chiar și la un an după ce diploma cu care se angajase în cadrul companiei fusese anulată de instanță.  În martie 2017, Bratu este numit director economic al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, iar în decembrie același an este numit director general al aceleiași regionale.  După câteva luni, Bratu este retrogradat de conducerea CNAIR, revocat din funcție și numit într-un post de conducere inferior. Schimbarea nu a avut însă nicio legătură cu diploma de licență falsificată, revocarea fiind una „procedurală”. 

În timp ce surse politice din Oltenia puneau schimbarea din funcție pe seama divergențelor politice ale liderilor PSD Giurgiu și Dolj, Bogdan Bratu, apărat de sindicatul drumarilor, a cerut în instanță revocarea deciziei prin care a fost schimbat din funcție. Bratu câștigă, iar CNAIR e obligată la despăgubiri.

Nimeni nu se uită la diploma lui Bratu

Nimeni nu se uită însă la diploma falsă a lui Bratu. Procesul s-a judecat pe rolul Tribunalului Iași. Judecătorii i-au dat câștig de cauză, arătând că procedura de schimbare din funcție a fost nelegală. În hotărârea instanței, consultată de Libertatea, nu se face nicio referire la diploma sau la studiile directorului revocat. CNAIR a contestat decizia Tribunalului, motivând, printre altele, că așa cum a fost numit în funcție – fără concurs, la fel poate fi schimbat din funcție.  Curtea de Apel Iași i-a dat câștig de cauză tot lui Bratu, așa că acesta a fost reinstalat la conducerea DRDP Craiova, iar CNAIR a fost obligată să-i achite toate drepturile salariale restante. 4 ani conduce Regionala Craiova.

Ce conține CV-ul lui Bratu

Din 2018 până în aprilie 2021 a continuat să conducă Regionala Craiova.  În CV-ul postat pe site-ul companiei, Bratu menționa că a absolvit două universități, fără a face nicio trimitere la Universitatea de Petrol și Gaze Ploiești, a cărei diplomă de licență o prezentase la angajare.  În CV, Bogdan Bratu a consemnat că a studiat la Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice București în perioada 2005-2009 și că a finalizat studiile cu diplomă de licență. În timpul cercetărilor din primul dosar, oficialii ASE București au comunicat procurorilor că Bogdan Bratu nu a avut calitatea de student al acestei instituții de învățământ. 

De asemenea, în CV a trecut și că în perioada 2012-2016 a studiat la Facultatea de Științe Juridice a Universității Hyperion, unde ar fi obținut diploma de licență în Drept. ”Libertatea” a solicitat Universității Hyperion informații în legătură cu datele prezentate de Bratu în CV, însă instituția nu a răspuns încă demersului. Bratu e pus sub acuzare, dar cere rejudecarea dosarului în care diploma falsă i-a fost anulată Pe 23 aprilie 2021, Bogdan Bratu a fost reținut pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunii continue de înșelăciune, ulterior fiind pus sub control judiciar. La scurt timp după punerea sub acuzare pe 12 mai 2021, Bratu s-a adresat Curții de Apel București, în calitate de „persoană interesată”, solicitând rejudecarea dosarului prin care s-a dispus anularea diplomei de licență și a buletinului. El a invocat cănu a participat la judecata în primă instanță și nu a fost citat niciodată, deși avea calitatea prevăzută de lege pentru a se dispune citarea sa”. Cererea lui Bratu de anulare a hotărârii prin care i-au fost anulate documentele false și rejudecarea procesului a fost respinsă de Curtea de Apel București.  Curtea a subliniat că Bratu a știut că actul de identitate care a stat la baza celorlalte înscrisuri era fals, după cum reiese din declarația sa din dosar. Decizia pronunțată pe 13 decembrie este definitivă.

Probe importante excluse din dosar

În paralel cu demersul său de a cere anularea anulării diplomei, Bratu a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Și acolo fostul director a invocat o serie de excepții, care însă i-au fost respinse de instanță. Pe de altă parte, Tribunalul București a admis contestația lui Bratu, iar judecătorii au decis excluderea din rândul probelor a declarațiilor date în timpul primului dosar atât de către inculpatul Dencu Liviu Dănuț, cel care a fost achitat după ce a colaborat cu anchetatorii, cât și a declarațiilor date în calitate de martor de către Bratu.

În loc de Epilog

În consecință, mai scrie jurnalistul Cătălin Tolontan, procesul propriu-zis al giurgiuveanului BECHE va începe la Judecătoria Sectorului 1 pe 26 ianuarie 2022. Un proces în care CNAIR s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de un milion de lei (!), bani pe care Bratu i-ar fi încasat ilegal prin salariile primite în tot acest timp.

Nu putem să nu facem, la rândul nostru, precizarea că Bogdan Bratu nu este altceva decât creației coteriei politice giurgiuvene, fiind cunoscut ca un fidel susținător al liderilor PSD Giurgiu, care au tolerat cu bună știință tot acest parcurs profesional al acestui personaj, ba chiar l-au ajutat politic să se cațere cât mai sus posibil cu promisiunea evidentă ca sprijinul să fie recompensat atunci când va fi nevoie.

Iată o mostră a modului în care unii dintre giurgiuveni s-au cățărat pe niște funcții importante, bine plătite, acoperindu-se cu biografii false.

De câțiva ani publicația noastră a cerut instituțiilor importante de pe plan local, autorităților locale să facă verificări asupra CV-urilor celor ce conduc instituții de stat, societăți subordonate acestora, firme de media, publicații on line, care nu au nici măcar în documente obiectul de activitate prestat, impostori ce sunt în continuare tolerați în cadrul comunității noastre, făcând însă numai rău acesteia.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer fragmentat
12 ° C
12 °
12 °
47 %
2.8kmh
54 %
vin
12 °
sâm
20 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
15 °