Magistrații de la Curtea Constituțională au decis, în unanimitate, respingerea noului Cod Penal, care acorda parlamentarilor o superimunitate. Decizia CCR vine ca urmare a sesizării făcute de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, ep 12 decembrie, cu privire la modificările adoptate de Camera Deputaților în „Marțea Neagră”. Legea se va întoarce în parlament, urmând ca parlamentarii să o ajusteze în termen de 45 de zile. Întrebat de jurnaliștii dacă parlamentarii sunt diferiţi de alţi funcţionari publici, preşedintele CCR , Augustin Zegrean, a precizat: „Aici este, până la urmă, un joc de cuvinte. Ei spun că nu sunt funcţionari publici, nu aceasta este tema aici în discuţia asta. Problema este că situaţia funcţionarilor publici este reglementată într-o lege a funcţionarilor publici – vorbim de 188 -, dar aici este vorba de funcţionari publici în general. Codul Penal are o altă viziune asupra funcţionarilor publici. O să desluşim asta”.

Înalta Curte a trimis, pe 12 decembrie anul trecut , o sesizare către Curtea Constituțională, în care a precizat că modificările aduse Codului penal, în urma cărora s-ar putea concluziona că anumite persoane „sunt deasupra legii”, neputând fi pedepsite pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept.
În documentul respectiv, magistrații de la Înalta Curte atrag atenția că diferenţa de tratament juridic instituită prin modificările Codului Penal nu are o
„justificare obiectivă şi rezonabilă”, în condiţiile în care conduce la „excluderea incidenţei unor norme de incriminare în cazul unor categorii de persoane aflate în aceeaşi situaţie cu persoanele cărora normele de incriminare le sunt aplicabile”.