DSCN0497Sâmbătă ,16 mai, la Giurgiu  a avut loc cea de-a X-a ediție a manifestărilor  organizate sub genericul  ”Noaptea Muzeelor”. Cu această ocazie  Muzeul județean Teohari Antonescu  din Giurgiu a fost gazda unei expoziții-eveniment, prezentată în premieră în orașul nostru, sub denumirea de ”Universul jucăriilor”.

Expoziția a fost realizată de către Asociația ”Muzeul Jucăriilor” din București, al cărui președinte-fondator este inginerul Cristian Dumitru. Întrebat cum a ajuns la realizarea acestei  inedite expoziții de jucării, ing. Cristian Dumitru, prezent la Giurgiu,  ne-a spus:  Încă din anii copilăriei (anii ’60 – ’70), când jucăriile nu erau prea ”prezente” pe piața românească, m-am simțit atras de jucării , păstrându-le cu mare grijă, transformându-le mai târziu într-o mare  pasiune, cea  pentru colecțiile de jucării…

Expoziția a prezentat publicului giurgiuvean peste 1000 de piese, jucării ce datează de la începutul secolului trecut până aproape de prezent (anii ’90). Majoritatea exponetelor sale sunt jucării fabricate în România, în diferite contexte socio-economico și politice.

Cea mai veche jucărie are peste 100 de ani; este vorba de o baie pentru păpuși cuprinzând toate accesoriile necesare unei băi moderne, pe care românii nu și-o permiteau la vremea aceea. Jucăria este originară din Germania și i-a fost dăruită colecționarului  cu ceva timp în urmă de către o doamnă în vârstă de 85 de ani, ca fiind jucăria preferată a copilăriei ei.

(Teodora Nicolau)